Otomobil

Arabanızı 6 adımda temizleyin!

araba temizleme
Araba nasıl temizlenir? Otomobil temizlerken nelere dikkat edilmelidir?

Sokaklarda toz içerisinde kalmış arabaların üzerine çocukların parmakları ile “Beni yıka!” gibi şeyler yazdığını görmüş olmalısınız. Sizinde otomobilinizin üzerine bu tür yazılar yazan afacanlar olmuş olabilir. Aslına bakarsanız haklılar da.

Bir çok araç sahibi otomobili eski model diye araç temizliğine dikkat etmiyor. Arabanızın maddi değeri her ne olursa olsun temiz ve bakımlı olması gerekiyor. Arabanızın sizin bir nevi kartvizitiniz olduğunu unutmayın. Kir ve toz içerisinde lüks bir otomobil görseniz ne düşünürdünüz? Lüks ama kirli bir otomobil görseniz, sahibinin özensiz ve hatta pasaklı biri olduğunu düşünmenize yeterli olurdu.

Arabanızı düzenli olarak temizler ve bakımını ihmal etmezseniz, arabanızın daha az değer kaybına uğrayacağını ve daha uzun bir süre kullabileceğinizi hatırlatmamıza gerek yoktur sanıyoruz.

Arabanızı temizlemesi için profesyonel bir oto kuaförüne götürebileceğiniz gibi kendinizde de temizleyebilirsiniz. Eğer otomobilinizi kendiniz temizlemek istiyorsanız tam yerine geldiniz. Araba temizliği nasıl yapılır tüm detayları ile anlatacağız. Daha fazla uzatmadan otomobil temizliği nasıl yapılır anlatmaya başlayalım. 🙂

Arabayı Temizlemeye Başlamadan Önce

Arabayı temizlemeye başlamadan önce bilinmesi gereken bir kaç önemli nokta var. Otomobil temizliği konusunda yanlış bilinen bir çok şey bulunuyor.

Öğle güneşinde araba yıkanmaz.

Bir çok araç sahibi arabasını yıkamak için hiçte iyi bir vakit olmayan öğle saatini seçer. Ancak aracı uzun süre kullandıktan hemen sonra veya Güneş’in en etkili olduğu öğle saatlerinde yıkarsanız su, araç üzerinde çok hızlı kuruyacağından su lekeleri oluşmasına ve aracın boyasının zarar görmesine sebep olacaktır. Aracınızı sıcak yaz günlerinde yıkıyorsanız bir gölgede yıkamayı tercih etmelisiniz.

Temizlik malzemeleri özel olmalıdır.

En sık yapılan diğer bir hatada ev temizliği için kullanılan kimyasal madde içeren temizlik ürünlerinin arabalarda da kullanılmasıdır. Böyle bir hataya düşmeyin. Otomobil için üretilen temizlik ürünlerini tercih etmenizi öneriyoruz.

Otomobilinizi yıkarken kullanacağınız suyun ılık olduğuna dikkat edin. Kullandığınız fırça ve bezlerinde yeterince temiz ve yumuşak olduğundan emin olun.

Arabanızı yıkayın!

Araba temizliği denildiğinde ilk akla gelen yıkamaktır. Bu doğru bir yaklaşım olsa da yıkamak sadece otomobil temizliğinin ilk adımı gibidir. Sizde aracınızı yıkayarak temizlemeye başlayın.

Otomobilinizi yıkamak için kesinlikle bulaşık detarjanı gibi ürünler kullanmayın. Otomobil yıkamak için üretilmiş oto şampuanları ile aracınızı yıkamanız, aracın boyasına zarar verme riskini azaltır.

Aracınızı bölüm bölüm yıkamalısınız. Yıkamaya üst (tepe) kısmından başlayın daha sonra sırasıyla ön, yanlar ve arka kısmıda yıkayın. Daha sonrada tampon ve jantlara geçin. Durulama yaparkende aynı sırayı takip ederek yukarıdan aşağıya gelecek şekilde durulayın. Arabanızı iyice duruladıktan sonra kurulama işlemine geçebilirsiniz.

Otomobilinizi kurulayın!

Aracınızı kurutmazsanız su lekeleri aracınızın kirli görünmesine neden olacağından kurulama işlemi de önemlidir. Kurulama işlemi için kullanacağınız bezde önemlidir. Yanlış bez ile kurulamak çiziklere ve lekelere sebep olacağından arabanızı kurularken sentetik güderi temizlik bezi kullanmalısınız.

Araba camlarını temizleyin!

Aracınızın camlarını temizlemek içinde özel olarak üretilmiş ürünler olsa da evinizde de su ve amonyak ile rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. 1 litre kadar suya 1 kahve fincanı amonyak ilave edin.

Hazırladığınız bu karışımı bir sünger üzerine az bir miktar dökerek camları silin ve sonrasında kağıt havlu veya yumuşak bir bez ile kurulayın.

Silecekleri de unutmayın!

Camlar için hazırladığınız karışım ile bir kağıt havluyu ıslatın ve silecekleri sildikten sonra kurulayın.

Aracınızın iç temizliği nasıl yapılır?

Aracınızın dışının temizliği bitince sıra geldi iç temizliğine!

Havalandırma kanallarını temizleyin!

Aracınızın havalandırma kanalını temizlemek için fanları sonuna kadar açın. Fan kapaklarını kaldırarak ince bir fırça yardımı ile fan içerisini temizleyin.

Ön konsol ve kapı içlerini temizleyin!

Araç için temizliğinin en önemli kısmı kapıların iç tarafları, direksiyon ve aracın ön konsoludur. Bu alanların temizliği için üretilmiş spreyler vardır. Bu spreyi yeterli miktarda bu bölgelere sıkın ve bir süre bekleyin. Ardından kuru bir mikrofiber bez ile silin.

Hoparlör yüzeyine bu sıvının gelmemesine özen gösterin.

Koltuklar ve zemini temizleyerek bitirin!

Araç içi temizliğinin son kısmında da elektrikli süpürge kullanacağız. Koltuklarda kılıf varsa önce bunları çıkarın. Paspasları çıkarın.

Öncelikle koltukların sırtlarını temizleyerek başlayın. Koltukların oturma kısımları ile devam edin. Son olarak yer döşemelerini de temizledikten sonra araç temizliğini bitirmiş olacaksınız.

Muhammet ŞAFAK

2006 yılından beri blog yazıyor ve web uygulamaları kodluyorum. Yaşam, bakım ve stil konusunda sık sık hemcinslerimin sorularına muhatap olduğumu fark edince erkekse.com'u kurdum. Buradan hemcinslerime kaliteli yaşamanın yollarını öğretmeye çalışıyorum. :)

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ücretsiz abone olun!

Size kaliteli yaşamanın yollarını ve yeni yazılarımızı haftalık veya aylık olarak gönderelim!

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!

Daha İyi Bir Erkek Olmak İçin
Ücretsiz Abone Olun!

erkekse.com ile daha iyi bir erkek olmanın zamanı gelmedi mi?

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!