Kariyer

CV’nizi daha etkili ve kaliteli yazın!

etkili cv hazirlama

Etkileyici CV yazmayı öğrenin. Etkili CV nasıl yazılır ve nasıl daha etkili olur? CV yazarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Profesyonel CV nasıl yazılır?

Profesyonel iş hayatının olmazsa olmaz terimlerinden birisi olan CV (Curriculum Vitae) veya Türkçe’si ile Özgeçmiş; iş arayan kişilerin kendilerini iş verene tanıtmak için hazırladığı bir betimlemedir.

Özgeçmiş sahibi CV’sinde kendisi hakkında detaylı bilgi vermek için becerileri, deneyimleri, eğitim durumu ve iş tecrübelerini belirtmelidir.

CV’nizi hazırlarken son derece dürüst olun. Doğru olmayan bilgileri kesinlikle yazmayın. Yazdığınız bilgilerin yanlış olduğu er yada geç anlaşılacak ve tekrar işsiz kalmanız bir yana büyük tazminat davaları ile karşı karşı kalmanız içten bile değil.

Bu demek oluyor ki; kaliteli CV hazırlama demek özgeçmişinizi yalan yanlış bilgilerle doldurmak değildir. Kaliteli ve etkili CV hazırlamak için CV hazırlama teknikleri ve CV hazırlamanın püf noktalarını öğrenmelisiniz.

Etkili ve Kaliteli CV Nasıl Olmalıdır?

Etkili ve kaliteli CV hazırlanırken öncelikle imla ve işaretleme kurallarına son derece dikkat edilmelidir. CV’nin kalitesini belirleyen ilk unsur bitirdiğiniz üniversiteler veya aldığınız diplomalar değil özgeçmişiniz içerisindeki düzendir.

Açıkçası bir iş veren olarak kimse iki hatta üç üniversite bitirmiş ama doğru düzgün bir özgeçmiş oluşturamayan birisini işe almak istemez. Bu yüzden CV’nizi hazırlarken CV’nizdeki düzene ve imla kurallarına son derece dikkat edin ve CV’nizi hazırlarken özen gösterin.

Kaliteli CV Hazırlamanın Püf Noktaları Nelerdir?

→ Kullanıdığınız fotoğrafa dikkat edin! CV’nizi oluşturuken dikkat etmeniz gereken şeylerin başında kullandığınız fotoğraf gelir. Harika bir eğitim ve iş hayatına sahip olabilirsiniz ancak CV’de kullandığınız yanlış (özensiz) bir fotoğraf işe alınmanızı engelleyebilir.

Ön profilden çekilmiş vesikalık bir fotoğraf kullanın. Fotoğrafınızda mümkün mertebe saç, sakal ve kıyafetinize dikkat edin.

→ İş tecrübeleriniz ve sıralaması önemlidir. Başvuruda bulunduğunuz pozisyon ile ilgili iş tecrübeleriniz mutlaka CV’niz de yer almalıdır.

✓ İş tecrübelerinizi en son’dan başlayarak ilk çalıştığınız yere doğru sıralayın.

→ İş tecrübeleriniz de tarihlere dikkat edin! Genellikle CV hazırlarken görülen en sık hatalardan birisi işe başlama ve işten ayrılma tarihlerini yanlış yazmak oluyor. Birbiri ile çakışan veya çelişen tarihler CV’nin gerçek olmadığı izlenimi yaratabilir.

İşe başlama ve işten ayrılma tarihlerini doğru yazmak için hafızanızı biraz zorlayın.

→ İş tanımlarına özen gösterin. İş tecrübelerinizi sıralarken bunların altında kısa boş alanlar olur.

Bu alanlara o iş de ki görevinizi, size ne kazandırdığını ve yeni pozisyonunuzda size nasıl katkı sağlayacağını kısaca belirtin.

→ CV’niz de sertifika ve belgelerinize yer verin. Başvurduğunuz pozisyon da etkili olabileceğini düşündüğünüz sertifika ve belgelerinize mutlaka yer verin. Hatta bazı pozisyonlarda bir saatlik etkinliklere katılım sertifikası bile buna dahil olabilir. Katılım sertifikaları sizin sektörle ne kadar alakalı olduğunuzu göstermenin iyi bir yolu olabilir.

✓ Sertifika ve belgeleri eklerken en alakalı’dan en alakasız olana doğru sıralayın. Sadece kalabalık yapsın diye hiç alakası bulunmayanları koymayın.

kaliteli cv hazırlama

→ Referanslar CV’nin atar damarı gibidir. İş tecrübelerinden sonra belki de en önemli husus verdiğiniz referanslardır. Referanslarınız varsa işverenler tarafından mutlaka dikkate alınacaktır.

✓ Referans olarak vereceğiniz isimlerden öncesinde izin alın ve daha önce birlikte çalıştığınız kişiler arasından seçin.

→ Eğitim bilgilerinizi unutmayın. CV’lerden en çok göz atılan noktalardan bir diğeri eğitim bilgilerinizin bulunduğu alandır.

Mezun olduğunuz eğitim kurumlarını üniversiteden liseye kadar sıralayın.Doktora, yüksek lisans, lisans, lise sıralaması ile gidin. Bazı şirketlerin ilk okul bilgilerini de talep edebileceğini bilmelisiniz.

Buraya kadar anlattığımız kısım kaliteli bir cv hazırlamanıza yardımcı olabilmek içindi. Bunlara dikkat etmeniz ve doğru uygulamanız halinde kaliteli denilebilecek bir CV’ye sahip olursunuz. Yazımızın bundan sonrası CV’nin etkili hale getirilmesi ile ilgili olacak.

Etkili CV Hazırlama Teknikleri nelerdir?

etkili cv hazırlama

✓ Başvurduğunuz pozisyon ile ilişkili bir iş tecrübeniz yoksa sizde eğitim hayatınızda edindiğiniz bilgilere yer vermelisiniz. Tabi ki başvurduğunuz pozisyon ile ilgili olan bilgilerden söz ediyoruz. Akedemik başarılara sahipseniz eğitim bilgilerinize dip not olarak düşmeniz sizi daha ön plana çıkaracak ve başarılı bir imaj oluşturmanızı sağlayacaktır.

¿ Örneğin mezun olduğunuz lise’yi yazarken hemen altına; “…. lisesinden okul birinci olarak mezun oldum.” diyebilirsiniz.

CV’nizde kısa bir ön yazı veya not bölümü ayırın. Ayırdığınız bu bölüme ilgilendiğiniz pozisyonla ilgili kariyer hedeflerinizi yazın.

¿ Örneğin; “Aradığınız kriterlere sahibim ve kariyerimde yükselmek için firmanıza güveniyorum.” şeklinde şeyler yazabilirsiniz.

✓ Hobileriniz ve ilgi alanlarınız işe alınmanızı sağlayabilir.. CV’nizde bunlara da yer verebilirsiniz.

¿ Örneğin; bilgisayar donanımlarına meraklı ve ilgi duyan bir kişiyseniz bu merak ve ilginiz bir bilişim şirketinde iş bulmanızı kolaylaştırabilir.

Muhammet ŞAFAK

2006 yılından beri blog yazıyor ve web uygulamaları kodluyorum. Yaşam, bakım ve stil konusunda sık sık hemcinslerimin sorularına muhatap olduğumu fark edince erkekse.com'u kurdum. Buradan hemcinslerime kaliteli yaşamanın yollarını öğretmeye çalışıyorum. :)

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ücretsiz abone olun!

Size kaliteli yaşamanın yollarını ve yeni yazılarımızı haftalık veya aylık olarak gönderelim!

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!

Daha İyi Bir Erkek Olmak İçin
Ücretsiz Abone Olun!

erkekse.com ile daha iyi bir erkek olmanın zamanı gelmedi mi?

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!