kış meyve sebze
Beslenme Sağlık

Kış aylarında bu meyve ve sebzeleri tüketin!

Soğuk geçen kış aylarında hangi sebze ve meyveleri tüketmeliyiz? Grip olmamak için hangi sebzeleri yemeliyiz? Soğuk algınlığından korunmak için hangi sebze ve meyveler tüketilmelidir? Kışın hastalanmamak için hangi sebze ve meyveleri yemeliyiz?

Soğuk geçen kış aylarında nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklar doğal olarak artıyor. Soğuktan dolayı hastalanmak istemiyorsanız kıyafet seçiminde dikkatli olmalı ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmenizi sağlayarak soğuklara karşı dayanıklılığınızı arttıracak meyve ve sebzeleri tüketerek kendinizi soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklardan koruyabilirsiniz.

Kış aylarında kış meyve ve sebzeleri tüketin!

Tarım teknolojilerinin gelişmesi ve ithalatın artması sayesinde kış aylarında bile yazlık meyve ve sebzeleri rahatça bulabiliyoruz. Bu durum yaz kış ayrımı olmaksızın aynı meyve ve sebzeleri tüketmemize yol açıyor. Bu çok kötü bir şey değil elbette ancak yaz meyvelerini/sebzelerini kış aylarında tüketmek sizi grip gibi hastalıklardan korumaya yardımcı olmayacaktır.

Kışın tüketilmesi gereken meyveler nelerdir?

Kışın tüketilmesi gereken meyveler kış aylarında yetişen ve C vitamini bakımından zengin olan meyvelerden oluşuyor.

✓ Nar tam kış meyvesidir! İçerdiği folik asit, A, B1, B2 ve C vitaminleri sayesinde bağışıklık sisteminizin güçlenmesinde etkili bir rol oynar. Sindirim sisteminde (mide ve bağırsak) rahatsızlığı olanlar içinde oldukça iyi bir kış meyvesi olan nar aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Selenyum, magnezyum ve fosfor bakımından da zengin olması narı iyi bir enerji kaynağı yapar. Halsizliği giderir.

✓ Kışın olmazsa olmazı turunçgilleri unutmayın! C vitamini bakımından oldukça zengin olduğu en yaygın şekilde bilinen meyve ailesi turunçgiller; portakal, limon, mandalina ve greyfurttan oluşur. Zengin bir lif kaynağı da olmasından dolayı turunçgiller özellikle kış aylarında çok fazla hareket etmeyen kişilerinde bolca tüketmesi gereken meyvelerdendir.

✓ Elmayı ihmal etmeyin! Elma hem yaz hemde kış aylarında yetişen meyvelerden birisidir. A ve C vitaminleri bakımında zengin olan elma içerdiği lif bakımından da oldukça zengindir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda kolay sindirime de yardımcı olur.

✓ Kestanesiz kış olur mu? Kestane C, B1 ve B2 vitaminleri bakımından zengindir ayrıca protein, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum içerir. Kansızlığa iyi gelir. Stresi azaltır ve sakinleşmeye yardımcı olur. Kestane için soba lazım dediğinizi duyar gibiyim kendinizi zorlamayın ocakta da gayet iyi kestane oluyor. 🙂

✓ Ayvayı mutlaka yemelisiniz! Kronik öksürük ve bronşit gibi hastalıklarda oldukça faydalı bir meyve olan ayva A, B vitaminleri ve potasyum bakımında zengindir. Boğaz ağrısında da oldukça faydalıdır. Küçük bir sır olarak; ayva yediğiniz de kendinizi daha dinç hissedeceksiniz.

Kışın hangi sebzeler tüketilmelidir?

Kış aylarında tüketilmesi gereken sebzeler de tıpkı meyvelerde olduğu gibi C vitamini bakımından zengin ama aynı zamanda sindirimi kolay sebzelerdir.

✓ Brokoliden iğrenmeyi bırakın! Brokolinin adını duyar duymaz suratınızın asıldığını tahmin etmek zor değil ama sağlığınız için ona bir şans verin. A, C vitaminleri, protein, kalsiyum ve magnezyum bakımından zengindir. Vücudunuzdan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Kolesterolü düşürür, mide ve bağırsaklarda oluşan iltihapları kurutur ve kabızlığa iyi gelir.

✓ Ispanak olmadan kış geçmez! Ispanak; protein, demir ve C vitamini bakımından zengin bir kış sebzesidir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olan ıspanak aynı zamanda yüksek tansiyon, sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıkları gidermek içinde etkili bir sebzedir. Gözleri kuvvetlendirir. Kabızlık sorununun giderilmesinde de önemli bir rol oynayabilir.

Karnabahar iyi bir anti bakteriyeldir! Karnabahar; anti bakteriyel olması sayesinden enfeksiyonlara karşı direnci arttırır. Karnabahar bolca A, C, B1, B2 vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, fosfat içerir. Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Kabızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir. Sindirim sistemini düzene sokar.

** Not: Bu içerik gelecekte güncelleneceği için takip etmenizde fayda var.

Muhammet ŞAFAK

2006 yılından beri blog yazıyor ve web uygulamaları kodluyorum. Yaşam, bakım ve stil konusunda sık sık hemcinslerimin sorularına muhatap olduğumu fark edince erkekse.com'u kurdum. Buradan hemcinslerime kaliteli yaşamanın yollarını öğretmeye çalışıyorum. :)

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ücretsiz abone olun!

Size kaliteli yaşamanın yollarını ve yeni yazılarımızı haftalık veya aylık olarak gönderelim!

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!

Daha İyi Bir Erkek Olmak İçin
Ücretsiz Abone Olun!

erkekse.com ile daha iyi bir erkek olmanın zamanı gelmedi mi?

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!