Sağlık

Şeker Hastalığının (Diyabet’in) Belirtileri Nelerdir?

diyabet belirtileri

Türkiye’de her yüz kişiden on dördü şeker hastası olarak diyabet ile mücadele ediyor. Diyabet adayı olup bunun farkında olmayanların sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. 

Diyabet hızla artan bir hastalık olarak sağlığımızı tehdit ediyor. Türkiye’de diyabet tanısı almamış ancak bozulmuş glukoz toleransı olan yani diyabet adayı olarak kabul edilen insanların oranı da %20 civarında olduğu belirtiliyor. Bu da demek oluyor ki ülkemizde her 10 kişiden 2’si birkaç sene içerisinde diyabet tanısı ile karşı karşıya kalabilir.

Durum bu kadar vahimken diyabete karşı kişisel tedbirler almalı ve diyabet hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Diyabet halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığının belirtileri neledir?

Uyuklama

Kanda yeteri kadar şeker olmasına rağmen yakıt olarak kullanamaması durumunda hücreler enerjisiz kalır. Beyin ve sinir sistemi hücreleri enerji azlığı ile karşılaşınca ihtiyacı olan enerjiyi uykudan almak ister. Sonuç olarak gün içerisinde uyuklama ve konsantrasyon olamama gibi şikayetleri belirir.

Ağız Kuruluğu

Şeker hastası olmadan önce erken fark edilip yeterli önlemler alınmazsa yorulan pankreas bir süre sonra kan şekerini kontrol etmeye yetecek miktarda insülin salgılayamaz duruma gelir. Önce toklukta kan şekeri yükselmeye başlar. Ağız kuruluğu ve çok su içme bu sürecin ilk belirtileridir.

Gece idrara kalkma

Ağız kuruluğuna bağlı çok su içmenin yanı sıra kanda yükselen kan şekerinin böbrek üzerinde yarattığı basınç nedeniyle kişiler gece uykudan idrar ihtiyacıyla uyanmaya başlar. Gecede bir kez idrara kalkmak normal sayılır. Ancak birden daha fazla sayıda uykunun idrar ihtiyacıyla bölünmesi, akla diyabeti getirmeli.

Bacaklarda kramplar

İnsülin azlığı nedeniyle kanda şeker yükselirken, hücre içine girip yakıt olarak kullanılamadığı için hücrelerde bir enerji açlığı ortaya çıkar. Halsizlik, bacaklarda kramplar, aşırı tatlı isteği, sabahları zor uyanma, gün içinde uyku hali, konsantrasyon azalması bu dönemde başlayan ve kandaki şeker yükseldikçe şiddeti artan belirtileri oluşturur. Bu tür şikayetleri olan kişilerde açlık kan şekeri normal olsa bile tokluk şekerlerinin takibinin ya da şeker yükleme testinin mutlaka yapılması gerekir.

Kaşıntı

Kandaki şeker yükselmeye başlayınca cilt kurur ve genel bir vücut kaşıntısı başlar. Bu kaşıntı kadınlarda genital bölgede daha yoğun olabilir.

Vajinal mantar enfeksiyonları

Vücut sıvılarında artan şekerin mikropların üremesini kolaylaştırmasına bağlı olarak kadınlarda sık idrar yolu enfeksiyonları ve genital bölgede kaşıntıyla birlikte tekrarlayan mantar enfeksiyonları gelişebilir.

Kilo kaybı

Pankreasın insülin rezervi azaldıkça açlıkta da kan şekeri yükselmeye başlar. Şekerin kanda yükselmesine rağmen kullanılamaması nedeniyle hücrelerin enerji açlığı arttıkça, hücreler enerjiyi yağ ve kas hücrelerinin parçalanmasıyla elde etmeye çalışır. Bu dönemde yukarıdaki şikayetlere ek olarak kilo kaybı ortaya çıkar.

Editör

erkekse.com, 2016 yılında yayın hayatına başlayan erkek yaşam rehberi ve online erkek dergisidir.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ücretsiz abone olun!

Size kaliteli yaşamanın yollarını ve yeni yazılarımızı haftalık veya aylık olarak gönderelim!

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!

Daha İyi Bir Erkek Olmak İçin
Ücretsiz Abone Olun!

erkekse.com ile daha iyi bir erkek olmanın zamanı gelmedi mi?

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!