para biriktirme ve tasarruf yapma yolları
Ekonomi Yaşam

Tasarruf yaparak para biriktirmek istiyorsan bunları uygula!

Bu sefer erkek-kadın herkesi ilgilendiren bir konuda yazıyoruz. Konumuz başlıktan da anlayabileceğiniz gibi tasarruf ve para biriktirme üzerine olacak. Tamam bu yazıyı okumak sizi bir anda zengin yapmayacak bunun farkındayız ama inanın paranızı biriktirebilmenin yollarını öğrenmiş olacaksınız.

Para biriktirebilmenin iki temel yöntemi vardır. Harcadığınızdan daha fazla kazanmak ki bu yöntemin belirli bir formülü, taktiği yoktur; sonsuz bir kısır döngüye girdiği için hali hazırda bu durumda olmayan birisiyseniz bu imkansızdır.

İkinci yöntem ise harcamalara yani giderlere ufak tefek kısıtlamalar yaparak gelirden para arttırmaktır. 🙂 Tanıdık geldi mi? Yüzlerce yıldır kullanılan yöntemden bahsediyoruz. 😀 Elbette yüzyıldır bilinen şeyleri anlatmayacağız, bugün ki gündelik ihtiyaçlarımız geçmiştekinden çok farklı. Hadi lafı daha fazla uzatmadan para biriktirmenizi ya da bir başka değişle tasarruf etmenizi sağlayacak tavsiyelerimize geçelim.

Öncellikle gıda konusunda harcamalara bir düzenleme yapalım. 

Dışarıda yeme-içme işini bitirin ya da azaltın.

Dışarıda yediğiniz her yemek, her alkollü veya alkolsüz içecek evdekinden çok daha pahalıya geleceğini unutmayın. Dışarıda yediğiniz her yemek, her içecek daha fazla para harcamanız anlamına geliyor.
Dışarıdan evinize sipariş ettiğiniz şeyler içinde aynısı geçerli… 🙂

Konserve yiyecekler almayın.

Konservede satılan yiyecekler her ne kadar pratik olsa da hem sağlığınıza hemde kesenize zararlı olduğunu unutmayın. Taze sebze ve bakliyat konserve yiyeceklerden hem daha ucuz hem de daha sağlıklıdır.
Aynı durum dondurulmuş hazır gıdalar içinde geçerlidir. Hazır satılan ve pişirmek için mikrodalgaya atılan yiyeceklerde sağlık ve kesenize zarar. 😉

İhtiyacınızdan fazla yiyecek almayın.

Tüketeceğinizdan fazla sebze, meyve, ekmek gibi gıda ürünlerini almayın. Tüketemediğiniz için attığınız gıda ürünleri ile para arasında hiçbir fark yoktur. 1 TL’yi çöpe atmak ile ekmeği çöpe atmak arasında bir fark var mı? Hayır. 😀

Sefer tasını duydunuz mu?

Yaşı büyük olanlar bilirler; evden işe yemek götürmek için kullanılan kaplara verilen isimdi sefer tası, günümüzde ise kullanan var mı bilmiyoruz. 🙂 Ne alakası var şimdi konuyla dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette sefer tası taşıyın demeyeceğiz ancak iş yerinizde yemek çıkmıyorsa yiyeceğinizi evden götürmek size ay sonunda inanılmaz kâra geçirecektir. Daha sağlıklı olacağını söylemeye gerek olmadığını düşünüyorum.

Şişe sularına servet ödemeyin.

Gün içerisinde su ihtiyacınızı bakkal ve marketlerde satılan küçük pet şişelerdeki sular ile karşılıyorsanız para biriktiremiyor olmanız gayet normal bir durum. 🙂 Bir matara edinin ve dışarı çıktığınızda doldurarak yanınıza alın. Öyle şey mi olur demeyin, görüntü olarak bile pet şişe taşımaktan katbekat iyidir.

Zam istiyorsanız, yuvarlak rakamlar kullanmayın!

Ucuzu değil kaliteliyi alın.

Bir ayakkabı ya da benzeri bir ürün alacağınız zaman fiyatından önce ne kadar kaliteli olduğuna bakın. Kaliteden kastımız markası değil; dayanıklılık ve malzeme kalitesinden bahsediyoruz. 6 ay boyunca her ay ucuz bir çift ayakkabı almaktansa kaliteli bir ayakkabı alarak 6 aydan daha uzun bir süre kullanın.

Eğlence harcamalarını kısmayı deneyebilirsin.

Eğlenmeyin diyemeyiz ancak para biriktirmek ya da tasarruf yapmak adına daha az sinema, tiyatro ve konsere gitmek paranızın cüzdanınızda daha uzun süre kalacağı anlamına geliyor. Örneğin haftada bir sinemaya gidiyorsanız ayda bir gidin.

Kart borçlarını bekletmeyin.

Bir çok kişi kredi kartı borcunun sadece askeri ücretini hızlı bir şekilde ödeyerek borcun tamamını ödemeyi erteler. Bu durum faiz ödeyerek zarara girmenize sebep olur. Faiz ödememek için kart borcunuzun tamamını ödemeye çalışın.

Faturaların gününü geçirmeyin.

Faturaların son ödeme tarihini geçmesi ekstra gecikme faizi ve kapama-açma ücreti gibi saçma sapan ödemeler yapmanıza sebep olabilir. Bu yüzden faturaları son ödeme tarihine bırakmadan olabildiğince erken ödeyin. Unuturum ben diyorsanız, bankanıza otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

2 gün kuralını uygulayın.

100 TL ve üzerinde bir ürün alacaksanız bu ürünü almadan önce 2 gün bekleyin. Gerçekten ihtiyacınız var mı yoksa bir anlık hevesle mi istiyorsunuz? 2 gün sonra o ürünü unutmanız bile mümkün.
100 TL limitini kendi kazancınıza göre belirleyebilirsiniz. Asgari ücretin 2 katına kadar 100 TL limiti iyidir. 🙂

İnternet ve telefondan tasarruf edin.

İnternet servis sağlayıcınız ya da telefon operatörünüzün kampanyalarını takip edin. Kullandığınızdan daha iyi bir hizmetin fiyatı daha ucuz olabilir. Araştırın ve takipte kalın. Hatta servis sağlayıcınızı arayıp kampanyalar hakkında bilgi isteyebilirsiniz.

İhtiyacınız olmayan abonelikleri iptal edin.

Dergi, gazete, kablolu tv gibi bir çok şey artık abonelik ile sunuluyor. Abone olduğunuz şeylere ne kadar ihtiyacınız var. Bunu düşünün ve gerçekten gerek duymadığınız abonelikleri iptal ettirin. 🙂 Yeri gelmişken hala abone değilsen erkekse.com’a abonelik tamamen ücretsiz. Hala abone değilsen olmak için tıkla.

Isınmak için giyinebilirsiniz.

Kış aylarında ısınmak için kombiyi köklemek yerine kazak giyin. Böylece ısınma maliyetlerinizi düşürmüş olursunuz. Cebinizde kalan parayı görünce montla evin içinde dolaşıp abartmak isteyebilirsiniz. Abartmayın tasarruf yapalım derken sağlığınızdan olursunuz.

Kütüphaneler daha ucuzdur.

Kitap okumayı ya da DVD’den film izlemeyi seviyor olabilirsiniz. Bu çok güzel ama okumak istediğiniz her kitabı satın almak zorunda değilsiniz. Bu tür tek kullanımlık ürünleri satın almak yerine kiralamak çok daha ucuzdur. Koleksiyon yapıyorsanız o başka tabi.

Paranızın nereye gittiğini tespit edin.

Tasarruf yapmak nereye fazla para harcadığınızı tespit etmekle başlar. Bu yüzden elinize bir kağıt kalem alın ve her harcamanızı kalem kalem yazarak hesaplayın. Faturaları, giyim, gıda ve temizlik harcamalarını tek tek yazın. Böylece nerede tasarruf yapmanız gerektiğini daha iyi anlamış olursunuz. 

erkekse.com’u takip edin!

Okuyucularımıza internet üzerinden ulaşıyor ve her hangi bir ücret talep etmeden hayatlarını kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Ve tüm okuyucularımızı seviyoruz. 🙂

Yorum bölümünden kendi tasarruf ve para biriktirme yönteminizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.

Editör

erkekse.com, 2016 yılında yayın hayatına başlayan erkek yaşam rehberi ve online erkek dergisidir.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ücretsiz abone olun!

Size kaliteli yaşamanın yollarını ve yeni yazılarımızı haftalık veya aylık olarak gönderelim!

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!

Daha İyi Bir Erkek Olmak İçin
Ücretsiz Abone Olun!

erkekse.com ile daha iyi bir erkek olmanın zamanı gelmedi mi?

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!