Erkeklerin kabusu olan bu hastalık, stres veya kalıtsal nedenlere bağlı olarak gerçekleşir. Kanser tedavilerinde ilk yan etki, baş kısmındaki bütün kılların dökülmesidir. Bu sorun erkekler için oldukça büyüktür ve çözümü de çok önemlidir. Genetik dökülme, genç yaşlarda başlar. 20-50 yaşları arasında gerçekleşir. Bu sorunun ciddiye alınmaması ileride kelliğe neden olabilir. Erkeklerde saç dökülmesi farklı nedenlerle olabilir. Öncelikle saç dökülmesinin nedenini tam olarak araştırmanız gerekir. Bu konuda uzman bir hekimden destekte alabilirsiniz.
Saç dökülmesinin aşamaları nelerdir?
Erkeklerde saç dökülmesi, belli aşamalarla gerçekleşir. Birinci aşama olarak bilinen aşama, her iki şakak bölgesinin seyrekleşmesi ile başlar. Zamanla geriye doğru dökülme devam eder. Bazen dökülme bu noktada durur, bazen devam eder. 1,2 ve 3. aşama olarak değerlendirdiğimiz bu aşamada, şakak kısmı iyice geriye gider ve ön kısımda, dökülmeler devam eder. 4. aşamada başın arka tepe kısmı seyrekleşir ve dökülmeye başlar. 5,6,7 ve en son aşama 8’de ise, başın arka tepe kısmındaki dökülme öne doğru gelir. Şakak kısmındaki dökülmeler, arka tepe kısmındaki dökülme ile birleşir. Sonuçta sadece yan ve arka kısımda saç kalır. 5. aşamaya kadar dökülmeyi önleme şansınız var ancak 7 ve 8. aşamalarda cerrahi müdahale söz konusudur. Cerrahi müdahale ‘saç ekimi’ dediğimiz bir tekniktir. Bu teknikte, başın arka kısmından alınan saç kökleri, saç olmayan üst kısımlara ekilir. Bu konuda saç ekim uzmanları tercih edilmelidir. Saç köklerinizin veya metabolizmanızın saç ekimine elverişli olup olmadığı, uzmanlarca tespit edilmesi gerekir. Yanlış saç ekimi işlemlerinde, zayıf saç köklerinde başarı oranı düşüktür. Saç köklerinin güçlü olması, saç ekiminin başarılı olmasında birinci etken olarak karşımıza çıkmaktadır.
Erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri nelerdir?
Tıptaki adı ‘androgenetik alopesi’ olan saç dökülmesinin belli nedenleri vardır. Günde 100 saç teliniz dökülüyorsa bir uzmana görünmelisiniz. Erkeklerde saç dökülmesi tıbbi sorunlar, çevresel sorunlar, genetik sorunlar, troid bezinin düzensiz çalışması, kansızlık sorunları, saç derisindeki sorunlar, demir eksikliği ve hormon düzensizliği belli başlı nedenlerdir. Yetersiz saç bakımı, düzensiz beslenme ve zararlı alışkanlıklar, dolaylı nedenlerdir. Kan ve hormon testi temiz çıkan kişilerde, günlük yaşam tarzı sorgulanmalıdır. Dış etkenlerden kaynaklanan nedenler, hasta ile mülakat yapılarak öğrenilebilir. Özellikle vitamin eksikliği ve sigara birinci etkendir. Hava kirliği de diğer bir sorundur. Bu nedenle saç dökülmesine neden olmayan şampuanlarla, düzenli saç temizliği yapılmalıdır. Saç derisi temiz olduğu sürece, saçlar hava alır ve daha canlı olur. Hava almayan ve gerekli vitaminleri elde edemeyen saçlar, doğal olarak zayıflar ve dökülmeye başlar. Saç kıran, aşırı stres, üzüntü ve ciddi psikolojik sorunlar, saç dökülmesine neden olmaktadır. Psikolojik tedavide kullanılan ilaçlara da dikkat etmek gerekir. Yan etkisinde ‘saç dökülmesi’ bulunan ilaçları kullanırken, uzman doktor tavsiyelerini tercih etmek gerekir.
Diğer önemli bir neden ise, cilt altındaki yağ beze merkezlerinin yağı fazla salgılaması, dökülmelere neden olmaktadır. Kan kanseri, şeker hastalığı, tifo ve üst solunum enfeksiyonları, saç dökülmesine neden olmaktadır. Erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri çok iyi anlaşıldığı zaman, gerekli olan tedavide başarı oranı daha yüksek olacaktır.
Kanser ilaçlarının yan etkileri, herkes tarafından bilinmektedir. İlaçlara bağlı saç dökülmesinde, normal saç dökülmelerinden daha fazladır ve bütün saçların dökülmesine neden olur. Kanser tedavisinde başarı sağlayan hastalarda, saçlar yeniden çıkabilmektedir. Kaşlar, sakal ve bıyık, eskisi gibi gür bir şekilde çıkabilmektedir. Bu nedenle kanser hastaları her zaman için ümitli olmalıdır.
Erkeklerde saç dökülmesi nasıl önlenir?
Yaşı 20-25 olan binlerce erkek, dökülmüş saçlarla yaşamayı kabullenmiştir. Erkeklerde erken yaşta saç dökülmesini önlemek için H ve B7 vitaminleri kullanılmalıdır. DHT baskılayıcı biotin madde tedavisi, uzmanların önerdiği ilk tedavi yöntemleridir. Görüldüğü gibi, erkeklerde saç dökülmesi nasıl önlenir? Sorunun temelinde yetersiz vitamin takviyesi bulunmaktadır. DHT, saç dökülmesine neden olan bir hormondur. Bu hormonun engellenmesi için, Procapil, minoxidil ve finasterid maddeleri kullanılır. Bu maddeler DHT hormonunu baskılar. Bu kategoride, uzman doktor tercihi son derece önemlidir. Diğer önemli bir mesele, kellik sorunu başlayan kişinin bu konuda ciddi bir araştırma yapmaması ve kellik sorunu için yeterli çaba sarf etmemesidir. Sonuçta bütün saçlar kaybedilmektedir. Eğer genetikse, ‘babamın da dökülüyordu’ denilerek, tedavi yöntemleri araştırılmamaktadır. Tedavi yöntemlerinde her duyulan şeyin yapılması da büyük bir sorundur. Yanlış uygulamalar saç dökülmesini daha da artırabilir. Bu nedenle uygulayacağınız tedaviyi doğru bir şekilde araştırmalısınız. Güvenilir olmayan kaynakların size sunduğu tedavi yöntemlerini tercih etmemelisiniz.
Saç dökülmesine doğal çözüm
Saç dökülmesi tedavisinin en önemli aşaması, yukarıda belirttiğimiz gibi nedeninin tam olarak anlaşılmasıdır. Nedeninin tam olarak anlaşılması, uygulanacak tedavinin niteliğini belirleyecektir. Psikolojik nedenler, vitaminsizlikten kaynaklanan nedenler ve genetik nedenler, tedavide tam olarak anlaşılmalıdır. Bunun için uzman görüşüne başvurmanız daha iyi olur. Kan ve hormon testinin temiz çıkması durumunda, kullanılan şampuanlar, hava kirliliği, sigara ve stres gibi şıklar incelenmelidir. Doğru teşhis her zaman için tedavinin ilk önemli adımıdır.
Saç dökülmesinde birçok doğal çözümler vardır. Soğan ve sarımsak kürü, bilinen kürlerdendir. Saçı besleyen sülfür maddesi, bu iki gıdada bulunmaktadır. Sarımsağın diğer önemli özelliği doğal antibiyotik olmasıdır. Sarımsak kürü, normal saçın uzama süresini çok kısaltır. Çok hızlı bir şekilde saç besler. Isırgan otu ve badem yağı, saç dökülmesi tedavisinde kullanılmaktadır. Soğan kabuğu, ceviz kabuğu, zeytinyağı ve kına kürü de etkilidir. A, B, C, D ve E vitamini eksikliğinden kaynaklanan dökülmeler için avokado yağı tavsiye edilmektedir. Hindistan cevizi yağı, üzüm çekirdeği yağı, argan yağı, biberiye yağı, kayısı yağı ve fındık yağı gibi ürünler tavsiye edilmektedir. Sonuç olarak, saçınızın dökülmesinin nedenini tam olarak araştırmanız gerekir. Doğru tespit, tedavide çok önemlidir.
Günlük yaşantımızda dikkat edeceğimiz şeyler nelerdir?
Saç dökülmesini önlemek için, hastanın günlük yaşamında yapacağı şeyler de vardır. Bunları uygulayarak saç dökülmesi azaltılabilir veya tamamen durdurulabilir.
✓ Doğal zeytinyağlı sabunları tercih etmek gerekir. Saç dökülmesine doğal çözüm seçeneklerinde klasik tercihtir. Her zeytinyağlı sabun doğal değildir. Bu nedenle güvendiğiniz aktarlardan doğal el yapımı zeytinyağlı sabunları satın alabilirsiniz.
✓ Kullandığınız şampuan saçınızı döküyorsa, saçınıza uygun şampuan tercih etmelisiniz. Saçınıza zarar veren şampuanları kullanmamalısınız.
✓ Gerçek zeytinyağı ile saçınıza masaj yapın. Bu hem saçlara iyi gelir hem de baş ağrılarına iyi gelir.
✓ Saç kurutma makinasıyla saçınızı kuruturken, saç köklerini yakmamaya özen gösterin.
✓ Kimyasal saç bakım ürünleri ve spreyler, saç dökülmesine neden olmaktadır.
✓ E ve B12 vitamin takviyesi gerçekleştirin.
✓ Psikolojiniz düzgün olmalıdır. Kellik sorunu birçok erkeğin psikolojisini bozar. Öncelikle stres yapmamalısınız. Psikolojiniz her zaman için düzgün olmalıdır.
✓ Düzenli hava almayan saçlar zayıflar. Özellikle kış aylarında giydiğimiz bere türü koruyucu giysiler, saçın havalanmasını önler. Şapka, örgü şapka ve benzeri giysiler, baş kısmını havasız bırakabilir. Bu durumda saç kökleri zayıflayabilir.
✓ Saç dökülmesi, bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Yetersiz beslenme, kansızlık, mantar hastalığı, kalp hastalıkları, aşırı kilo kaybı, A vitamini kaybı, tiroit hastalıkları ve anemi, hormonal hastalıklar, saç dökülmesi ile kendini gösterebilir.
Yorum Yap