Teknoloji

Yerli (Türk) Arama Motorları

yerli arama motoru
%100 Yerli (Türk) arama motorları nelerdir? Google alternatifi yerli arama motoru var mı? Yerli arama motoru var mı? Türk arama motoru nedir? Hangi arama motorları Türk'tür? Tüm detayları ile milli arama motoru dosyamız...

Arama motoru denildiği zaman akla ilk gelen şirket şüphesiz bir çoğumuz için aynıdır: Google. Google, Amerikan yapımı bir arama motoru olmasının yanı sıra tüm Dünya üzerinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Ancak bazı ülkelerde ki özel şirketler kendilerine has bir algoritma ve alt yapı ile kendi arama motorlarını geliştire bilmiştir.

Buna en güzel örnekler Rusya ve Çindir. Rusya da Yandex, Çin de ise Badiu isimli arama motorları Google’ın kendi bölgelerindeki kullanımlarını azaltmış ve ülkelerinin lider arama motorları olabilmişlerdir. Buraya kadar olan kısım işin maneviyat ve milliyetçilik boyutu oluyor. Arama motorlarının bir diğer yönü var ki o da tabi ki maddiyat.

Arama motorları özellikle Google, en büyük paya sahip ve bu internet üzerinde dönen milyarlarca dolarlık büyük bir maddi kaynak anlamına geliyor. Rusya ve Çin gibi ülkelerde hükümetler de tahmin edebileceğiniz üzere kendi milli servetlerini dışarıya vermemek adına kendi ülkelerindeki arama motorlarını destekleme yönünde çalışmalar yapıyor.

Türkiye de internet üzerinde dönen paranın büyük bir kısmını yani günlük yaklaşık olarak 2 Milyon TL arama motoru olarak Google’a gidiyor. Dışarıya çıkan bu denli büyük bir paranın kaydının tutulmasında ve vergi ödemelerinde yaşanan sıkıntılar bir çok kez hükümet ile Google’ı karşı karşıya getirdi.

Türk arama motoru projesi daha önce bir çok kez denenmiş olmasına rağmen başarılı olmuş bir Türk arama motoru olmadı. Özellikle Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından başbakanlık döneminde yaptığı söylemler ile birlikte bir çok fırsatçı daha çok, devletten para alabilmek uğruna “Yerli Arama Motoru”, “Milli Arama Motoru” adı ile çeşitli projelere girişti. En nihayetinde sonuç tam bir hüsran oldu.

O günden bu güne vergisi bile doğru düzgün ödenmeyen bir milli servetin dışarıya çıkması hükümet tarafından sürekli olarak gündeme getirildi ve eleştirildi. Ancak maalesef Türkiye’de Google’ın yerini tam olarak doldurabilecek bir arama motoru geliştirilemedi.

Türk Arama Motorları Niçin Başarısız Oluyor?

Türk arama motoru, yerli arama motoru, milli arama motoru sloganı ile çıkan pek çok proje oldu bugüne kadar ancak ne yazık ki hepsi birer çöp siteye dönüştü veya bir iki ay içerisinde kapanmak zorunda kaldı. Türkiye’de yapılan arama motorları niçin başarısız oluyor? sorusuna cevap vermek o kadar kolay değil aslında bu yüzden bir kaç madde ile cevap vermek en iyisi;

  1. Yetersiz sermaye; arama motoru geliştirmek yüksek bir bütçe gerektiriyor. Sunucu giderleri, ofis giderleri, çalışanların maaşları, sigorta primleri, ödenmesi gereken vergiler gibi çok fazla kalem var.
  2. Yetenek bulmak; Türkiye’de arama motoru yapabilmek için yetenek bulmak çok da kolay değildir. Çekirdek yazılımın yazılması ve yazılan bu çekirdek yazılımın üzerine yapılacak geliştirmeler her yazılım mühendisinin yapabileceği türden değildir. Türkiye’de bu denli alt yapılar ile başa çıkabilecek bir ekip kurmak son derece güç.
  3. Ön yargı ve muhalefet; maalesef milletçe her şeye temkinli yaklaşmayı ve muhalefet etmeyi seven bir milletiz. Bunun sebebi daha önce üretilen yerli mallarının kalitesiz olması da olabilir tabi…
  4. Uzun süre dayanabilmek; inanın bize Yandex açıldığında milyonlarca kişi onu kullanmadı. Çin de yasaklamalar kalkarsa Badiu liderliğini koruyabilir mi? büyük bir ihtimalle tahtını tekrar Google’a kaptırır. Türkiye’de açılan projelere bakıldığında ise 1 sene dayanabilen yok denecek kadar az görünüyor.
  5. Taklitçilik; yerli arama motoru olarak çıktığını iddia eden çoğu proje Google’ı taklit etmeye ve Google’ın kullandığı algoritmaları kullanmaya çalışmaktadır. Bu tür projelerin kısa sürede kapanması ise son derece doğaldır. Google’ın milyarlarca dolarlık yatırımlar yaparak elde ettiği algoritmaları siz bir kaç yazılımcı ile elde edemezsiniz. Daha da vahimi söylemek gerekirse Google’ın sunduğu Özel Arama servisini veya API servisini kullanarak Google’a rakip olduğunu iddia edenler bile var.
  6. Güven sağlayamama; yerli arama motoru projelerinin başarısız olmalarının en önemli sebeplerinden bir diğeri de kullanıcılarına güven verememesidir. Kişisel bilgilerin güvenliği konusunun önemi bu hususta belirleyici etkenlerdendir.

Milli Arama Motoru projeleri nasıl başarılı olur?

Milli arama motorlarının başarılı olması için öncelikle yeterli sermaye hazırlanmalı, gerekli teknik yeterliliğe sahip büyük bir ekip kurulmalı, kimse kullanmıyor olsa bile en azından iki sene boyunca gelişerek hizmetlerine devam edebilmeli, kendine has bir algoritma ve mantığa sahip olmalı ve son olarak kullanıcılarına güven verebilmelidir.

Yerli Arama Motorları Nelerdir?

İlk başta da söylediğimiz gibi ülkemizde yerli arama motoru olarak çıkan ancak bir kaç ay içerisinde hizmeti durduran hatta sitesini kapatan çok fazla proje var. Tüm bunlar aktif olarak kullanılabiliyor veya en azından servislerini durdurmuş olmasaydı şuan burada uzun bir Türk arama motorları listesi ile sizi karşılayabilirdik. Ancak maalesef yerli arama motoru olarak gün yüzüne çıkan ve devamlılığını sağlayabilen projelerin sayısı az. Uzatmadan yerli arama motorlarını listelemeye başlayalım.

yerli arama motoru biliver
biliver.com Arama Motoru

Biliver Arama Motoru

Biliver, Türkiye’nin en uzun süredir faaliyetlerine devam eden arama motoru diyebiliriz. 2009 yılından beri kullanıcılarına hizmet veren biliver.com çoğunlukla iş dünyası ve sektörlere yönelen bir arama motoru olarak görünse de doğru ve güvenilir bilgi konusunda iddialı bir arama motoru gibi görünüyor.

Mobil tarafında etkin olarak kullanılamayan Türk arama motoru biliver’in bu konuda da iyileştirme yaptığı ile ilgili bilgiler mevcut. Arama algoritması ve web sitelerini indexleme biçimi diğer arama motorlarından tamamen farklı olan biliver.com’un önünde uzun bir yol var gibi görünüyor. İçerik konusunda da bazı eksiklikleri olduğunu belirtmeliyiz. Temennimiz kısa sürede bu eksiklerini giderirler.

biliver.com bağlantısından biliver arama motorunun ana sayfasına ulaşabilirsiniz.

yerli arama motoru vuhuv
vuhuv.com Arama Motoru

Vuhuv Arama Motoru

Vuhuv arama motoru da 2012 yılından beri hizmetlerini sürdüren bir diğer başarılı arama motoru projesidir. Biliver’in aksine diğer arama motorları gibi davranan vuhuv siteleri indexlemek için örümcek yazılımı kullanıyor.

Vuhuv üzerinde masaüstü cihazları ile yaptığınız aramalar da sonuçlar eğer sizi tatmin etmiyor ise Google, Yandex, Bing ve Biliver gibi diğer arama motorlarına arama yapmanıza olanak sağlıyor.

İçerik konusunda zengin olan Vuhuv’un da kat etmesi gereken bir yol var.

vuhuv.com bağlantısına tıklayarak vuhuv ana sayfasına gidebilirsiniz.

turtc arama motoru
turtc.com Arama Motoru

TurTC Arama Motoru

Kendi index ve dizinini oluşturmayı başarmış bir diğer yerli arama motoru projesi de TurTC’dir. Web sitelerini örümcek yazılımı ile indexleyen TurTC manuel olarak da sonuçlara müdahale ediyor.

2008 yılından beri hizmetlerini sürdüren TurTC içerik konusunda da zengin ve index sayısını sürekli olarak arttırmaya devam ediyor.

Milli arama motoru sloganı ile yola çıkan TurTC’nin İngilizce ve Fransızca gibi türkçe dışındaki dillerde sonuçları bing.com ile benzerlik gösteriyor olsa da Türkçe için kendi indexlerini oluşturduklarını görüyoruz. Tasarım konusunda bazı eksiklikleri varsa da bunlar çözülmeyecek problemler değil.

turtc.com bağlantısında turtc arama motorunun anasayfasına ulaşabilirsiniz.

Yerli Arama Motoru Projesi 2023 Hedeflerinden

Yerli arama motoru projesi, 2023 Büyük Türkiye projeleri arasında yer alıyor. Hükümet tarafından istenen şey aslında tam olarak biliver veya vuhuv tarzı değil, hükümet bu konuda daha çok devlet eli ile yürütülmesi ve yönetilmesi istenen bir proje çıkarmak istiyor.

Editör

erkekse.com, 2016 yılında yayın hayatına başlayan erkek yaşam rehberi ve online erkek dergisidir.

21 Yorum

Yorum yapmak için tıklayın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    • Öncelikle yorumunuz için teşekkür ederiz Vedat bey, bu iki domainden yeni haberimiz oldu. İncelemek istedik ancak serketin.com sanırız kapanmış, egerin.com ise kürtçe açılıyor. Bunlar pekte konu ile ilgili siteler değil.

  • merhaba,
    öncelikle burada bahsedilmesi gereken bir arama motoru var.
    turtc.com, turtc.com.tr 2009 dan bugüne kesintisiz hizmet veriyor . Türkiye için tasarlanmış olan en popiler arama motorudur. makalenizde bahsetmemek haksızlıktır bence. saygılar.

    • Merhaba Ahbet, öncelikle yorumunuz için teşekkür ederiz! İsteğiniz üzerine sitenizi inceledik ve turtc.com sitesinin verdiği sonuçların Microsoft’un arama motoru bing.com ile birebir aynı olduğunu gördük. Yazı yazıldığı dönemde sitenizi yazımıza dahil edemememizin sebebi de buydu. Tekrar kontrol ettiğimizde hala sonuçların birebir bing.com ile aynı olduğunu görüyoruz. Benzer şekilde google.com, yandex.com gibi arama motorları ile sonuçları birebir aynı olan web sitelerini arama motoru olarak yazımıza dahil edemediğimizi bildiririz. Türk Arama Motorları Niçin Başarısız Oluyor? başlığı altındaki 5. maddeyi hatırlatırız. Üzgünüz. Ancak yazılım ve algoritmada değişikliğe gidilmesi durumunda seve seve yazımıza dahil ederiz.
      İyi günler dileriz.

      • Merhaba, Öncelikle turtc.com Adresimizi makalenize eklediğiniz için teşekkür ederiz.
        Yazınızda şunu farkettik. Bing ile aynı sonuçlar ibaresi.
        evet bazı bilgiler bu tür arama motorları ile benzerlik sağlayabilir. TurTc aslında %100 kendi veritabanı üzerinde bulunan bilgileri sunmak için hazırlanmış veritabanını geliştiren bir arama motorudur. Biliyorsunuzki ülkemizdeki yabancı bağımlılığı nedeni ile kullanıcılarımız aradıkları kelimenin diğer arama motorlarında kinden farklı olmasını yadırgamaktadırlar. bu nedenle bazen senkronize bilgi sunduğumuz olmaktadır. Fakat şunuda bilmenizi isteriz. site ekle linkimizden ekleyebileceğiniz sitelerin anında sistemde yayınlandığını fark edebilirsiniz. Bu tür bir yapı ancak kendi veritabanımız üzerinde olabilir. Zaten sistemimiz tüm sorguları veritabanımızdan aldığı için biraz beklemektedir. eğer düşünecek olursanız bazı kendini arama motoru diye tanıtan sitelerin kaynağı google ve benzeri veritabanı olduğundan anında sonucu sergilemektedir. çünkü yabancı arama motorlarının multi sunucularını kullanan bir bilgiyi kullanmaktadırlar.
        Ayrıca bilinmesini isterizki amacımız hiç bir yabancı bilgiye, veriye, görünüme ihtiyaç kalmadan ülke insanımızın Türkiye de yapılan butür çalışmalara destek vermesi ve kullanmasıdır.
        Not: Eğer TurTc gereken desteği görse insanımız tarafında desteklense yabancı arama motorlarına taş çıkartabileceğini garanti ederiz. Kendi çaba ve kaynaklarımız ile ancak bu olabilmektedir.
        http://www.turtc.com olarak Desteklerinizi bekliyoruz. TurTc Türkiye

        • Merhaba Çetin, bizi projenden haberdar ettiğin için teşekkür ederiz! Teknoloji editörü ile görüşüp sitenizi tekrar incelemesini istedim. Duruma göre makaleyi güncelleyebilir veya konuyla ilgili olarak yeni bir makale kaleme alabilir. Bu arada şu destek konusunda görüştüğümüz tüm projelerin şikayetçi olduğu da ayrı bir gerçek. Başarılar ve iyi çalışmalar dilerim.

  • bul.com.tr adlı bir arama motoru var. Arama sonuçları iyi gibi. Bu site de araştırıldı mı ?

        • Sonuçların getirilmesi oldukça uzun sürüyor olsa da halledilmeyecek şeyler değil, başarılar diliyoruz. Nacizhane tavsiyemiz optimizasyon konusuna ağırlık verilmesi olabilir.

  • http://www.yerliarama.com Yerlibot Sayesinde İndexleme yaparak Kendi Veritabanında Arama Yapar
    Kesinlikle Başka Arama motorundan veri çekmez..

    Yerli Arama Motoru Olarak halkımıza O kadar bütçe ayırdık , 10 yıldan beri çalışıyoruz. Demiyoruz.

    Her konuda Fikirlerinizi Sorularınızı
    [email protected] Mail adresine İletebilirsiniz Sizin Düşünceleriniz Bizim Geleceğimiz İçin Önemli…

    • merhaba tek bir cümle ile bu arama motorumu ? ben kayıp oldum. Bakın arama motoru diye diye arama motoru kirliliği yapmanıza gerek yok. Ben Türkiyede bir tek arama motoru gördüm ve kullanmaktayım gerçekten işi biliyorlar hatta yıllık ne aranmış hangi kelimeler en fazla sorgulanmış tümü hakkında bilgi edinebilirsiniz. gerçekten kendi veri tabanları üzerine kayıtlı indexleme sistemleri var ben çok test ettim bir açıklarını göremedim. kimden bahsediyorum değilmi evet http://www.turtc.com bu konuda gerçekten uzman. ayrıca kodlarını kullanarak sizlerde bir arama motoru kurabilirsiniz böyle bir kod da veriyorlar. Tüm bu arama motoru harcinde aynı google gibi reklam sistemleride var ben web siteme reklam kodlarını ekledim para bile azanabiliyorum tavsiye ederim .

      • (function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
        (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
        m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
        })(window,document,’script’,’https://google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

        yerli dediğiniz motorun çektiği api ye bakın

        • Belirttiğiniz şeyin bir api değil Google Analytics takip scripti olduğunu belirtmek isterim. Google Analytics; Google tarafından ücretsiz olarak sunulan ve en yaygın olarak kullanılan analiz ve istatistik sistemidir. Yine de yaptığınız yorum için teşekkür ederiz.

        • Öncelikle Sayın editöre Teşekkür ederiz. Üzerinde analytics yazdığı halde bunu fark edemeyenler tarafından eleştirilmek üzücü. Fakat Biz yolumuza devam ediyoruz http://www.turtc.com.tr adresimiz ilede hizmet vermekteyiz. TurTc Türkiyenin Arama Motorudur biz halkımızın desteğini , yöneticilerimizin desteğini bekliyoruz. ayrıca Erkekse.Com Sitenize bizlere yer ayırdığı içinde teşekkür ederiz.

  • http://www.bilgisayar.in 2005 yılından beri faaliyette olan %99 Türk arama motoru, aşırı ziyaretçi akınıda dolayı kendisini fazla tanıtmayan ama google gibi hiçbir arama motorunun alt yapısı kullanmayan bir arama motoru.

    • En alttaki arama kutucuğuna aranacak kelimeyi yazmak gerekiyor, Tüm internetteki bilgileri yazıları aramıyor, sadece Türkçe sitelerin ana sayfalarını arıyor, bazıları sitelerinin alt sayfalarınıda eklemişler ama gereksiz eklemeleri siliyor. Ayrıca Aile dostu sansürlü arama motorunda yetişkin içerik bulunmuyor, kumar, içki,sigara, ve benzeri içeriklerde bulunmuyor.
      http://www.bilgisayar.in/arama/search.pl?Terms=arazi gibi arama yapılıyor, boş siteler veya yapım aşamasındaki siteler çıkmıyor.

Ücretsiz abone olun!

Size kaliteli yaşamanın yollarını ve yeni yazılarımızı haftalık veya aylık olarak gönderelim!

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!

Daha İyi Bir Erkek Olmak İçin
Ücretsiz Abone Olun!

erkekse.com ile daha iyi bir erkek olmanın zamanı gelmedi mi?

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!