Kurban bayramına sayılı günler kala et tüketimi konusunda sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak 5 tavsiyemiz var. 5 tavsiyemize uyarsanız hem bayramı hemde sonrasındaki günleri sağlıklı geçirebilirsiniz. Kırmızı et tüketimine en dikkat etmeniz gereken zamanlardan biri olan Kurban Bayram’ında aşırı et tüketiminden mutlaka kaçınmalısınız!
1-Günlük et tüketimini sınırlandırın
Kırmızı etin fazla ve dengesiz miktarda tüketilmesi sağlık problemlerine sebep olabilir. Bunun için kırmızı et tüketimi özellikle kurban bayramında kişinin sağlık durumu ve yaşı göz önüne alınarak sınırlandırılmalıdır.Kolesterol açısından zengin olan kırmızı etin kalorisi de oldukça yüksektir. Bu yüzden kalp ve tansiyon hastaları tükettikleri kırmızı et miktarını son derece dikkat etmelidir. Özellikle kronik hastalığı olan kişilerin günde bir öğünden fazla kırmızı et tüketmesine izin verilmemelidir.
Sağlığınız için günlük et tüketiminizin 100-150 gramın üzerine çıkmaması gerekir. Bu miktar aşağı yukarı 4-5 köfte büyüklüğünde kırmızı et demektir.
2-Kurban etini 1 gün bekletmek sindirimi kolaylaştırır
Pek uyulacağını düşünmesek bile yinede söyleyelim. Kurban etinin (yeni kesilmiş hayvan etinin) aynı gün tüketilmesi doğru değildir. Yeni kesilmiş hayvan eti aynı gün içerisinde tüketilir ise; etin sert olmasına ve sindiriminin zor olmasına sebep olabilir.
Kurban eti buzdolabında bir gün bekletilmelidir. İsteğe bağlı olarak marine edilmesi gerekir. Sakatatın daha fazla yağ içerdiği de unutulmamalı ve tüketimi dikkatli yapılmalıdır. Fazla sakatat tüketimi, ürik asit yüksekliğine neden olup gut ve böbrek hastalıklarına yol açabilir.
3-Kırmızı Et kısık ateşte kendi yağı ve suyu ile pişirilmelidir.
Kurban etini pişirirken her hangi bir yağ eklemeyin. Etin içinde yer alan doymuş yağ asitleri etin pişmesi için yeterli yağı sağlayacaktır. Hayvan iç yağlarının da eklenmemesi gerekiyor.
Et pişirilirken dikkat edilecek bir diğer nokta ise kısık ateşte pişirilmesidir. Et kısık ateşte ve kendi suyu ile pişirilmelidir. Böylece etin besin değelerin de kayıp yaşanmayacağı gibi etiniz daha kısa sürede pişecektir.
Etin fazla pişmesi içerdiği vitaminlerin kısa sürede yok olmasına sebep olur. Kurban etinin ızgara, fırın yada haşlama yöntemiyle pişirilmesi en sağlıklı yöntemdir. Kızartma ya da kavurma yapılmamalıdır.
4-Sebze ile birlikte pişirerek etin vitamin oranını artırabilirsiniz.
Kurban eti sebzeler ya da kuru baklagiller ile birlikte bir etli bir yemek olarak ya da yanında salata ile tüketebilirsiniz. Kırmızı et içerisinde C ve E vitaminlerini barındırmadığından soğan, domates, biber, sarımsak, maydanoz, kabak gibi sebzeler ile daha vitaminli bir yemek elde edebilirsiniz.
Et yemeklerine çeşitli sebzelerin koyulması demir emilimini de arttırır. Gün içerisinde ve etli yemeklerden önce su için ve yemeğin yanında bol salata tüketin. Salata ve su bayram süresince yavaşlayan metabolizmanın hızlanması için gereklidir. Bir porsiyon et yemeğinin yanında 4-5 yemek kaşığı zeytinyağlı bir yemek tüketmenizi tavsiye ederiz.
Et yemekleri ile birlikte isteğe bağlı olarak 4-5 kaşık bulgur pilavı veya 1-2 dilim tam tahıllı ekmek tüketebilirsiniz.
5-Kurban etini kıyma veya kuş başı olarak saklayın!
Kurban eti, kuş başı olarak tabir edilen küçük parçalar veya kıyma olarak saklanması besin değeri kayıtlarını en aza indirir. Kurban eti yağlı kağıt veya buzdolabı poşetleri içerisinde buzdolabında en fazla 3-4 gün, derin dondurucuda ise en fazla 4 ay süre saklanmalıdır.
Dolapta dondurulan etlerin oda sıcaklığında çözdürülmesi yanlıştır. Dondurucuda dondurulmuş etler bir gün öncesinden yada akşam kullanılacaksa sabahtan dondurucudan alınıp buzdolabına koyulmalı ve buzdolabında bekletilerek çözdürülmelidir. Eğer bir acil durum varsa etin buzunu çözmek için mikrodalga fırın kullanılabilir. Çözülen etler tekrar dondurulmamalıdır. Besin zehirlenmelerinin en önemli sebebi tekrar dondurulan etlerdir.
Yorum Yap