Beslenme Sağlık

D vitamini eksikliğine dikkat edin!

erkeklerde d vitamini eksikliği
D vitamin nedir? D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir? D vitamini eksikliği nelere sebep olur? D vitamini eksikliği sperm kalitesini etkiliyor mu? D vitamini eksikliğinde ne yapılmalıdır? Günlük D vitamini ihtiyacı ne kadardır? D vitamini nasıl üretilir? D vitamini hangi yiyeceklerde vardır? D vitamini fazlalığında ne olur?

Erkeklerde vitamin eksikliği üzerine yapılan çalışmalar D vitamininin önemini ortaya çıkarır nitelikte. Yapılan araştırmalar da D vitamininin atardamardaki inflamasonu azalttığı saptandı. Bu da D vitamini eksikliği yaşayan kişilerin %80’inin inme ve kalp krizi gibi rahatsızlıklar ile karşı karşıya olduğunu ortaya çıkardı.

D Vitamini Nedir? “D vitamini, kalsiyum ve fosforun sindirim yollarında kullanımı ve emilimi ile özellikle çocuklarda büyüme için gerekli vitamindir.” — wikipedia.org

D Vitamini Eksikliği Nasıl Meydana Gelir?

D Vitamini çoğunlukla Güneş ışığının cilt tarafından emilmesi ile üretilen bir vitamindir. Cilt tarafından üretilen D vitamini genellikle vücut için yeterli miktardadır. Yaz aylarında depolanan D vitamini depoları kış aylarında kullanılarak tüketilir. Yapılan araştırmalarda kışın sonlarına doğru, D vitamini ölçümü yapılan kişilerin %36’sında D vitamini eksikliği gözlemlenmiştir.

D vitaminini ayrıca yediğimiz yiyecekler ve takviye ürünleri ile de sağlayabiliriz.

D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

D vitamini eksikliğinin belirtileri ilk aşamada kolay kolay anlaşılamayabilir. Depresyon, kemik ağrıları, kaslarda zayıflama, baş terlemesi, kas krampı, halsizlik, eklem ağrıları, yüksek tansiyon ve sindirim sistemi dengesizlikleri (ishal/kabızlık) D vitamini eksikliğinin belirtileridir.

D vitamini eksikliği nelere sebep olur?

D vitamini özellikle kemik ve damarlar için gerekli olan bir vitamindir. Eksikliği halinde ilk zarar görecek olanlar da yine bunlar olur.

Kemik erimesi ve kemik yumuşaması; osteomalasi olarak bilinen kemik yumaşamasına ve osteoporoz olarak bilinen kemik erimesine sebep olur.

Kalp krizi ve inme; atardamardaki inflamasonu azalması sonucu kalp krizi ve inme riskini arttırır.

Prostat kanseri; D vitamini eksikliği ile ilgili olarak yapılan farklı bir araştırma, kanında D vitamini değeri normal olan erkeklerin prostat kanseri riskinin daha az olduğunu buldu. Kesin konuşmak için konuyla ilgili daha fazla araştırma yapılması gerektiğini de belirtelim. D vitamini ile ilgili olarak benzer çalışmalar göğüs, pankreas ve böbrek kanseri için de yapıldıysa da bunlar hakkında da kesin konuşmak çok zor.

Uzmanlar tarafından D vitamini eksikliği sonucunda görülme riski arttığı belirtilen diğer hastalıklar ise; kronik ağrılar, obezite, hipertansiyon, diyabet, gut, kısırlık, firomiyalji, diş eti hastalıkları, diş yapısında bozulma, sedef hastalığı, depresyon ve omatoid artrit’dir.

D vitamini eksikliği sperm kalitesini düşürüyor.

D vitamini eksikliğinin erkeklerde sperm gelişimini ve erkeklik hormonu olan testosteronun üretilmesini olumsuz yönde etkilediği biliniyor. D vitamini eksikliğinin erkek sperm kalitesi olumsuz etkilediğini öne süren araştırmalar Amerika ve Çin kaynaklı.

Amerika da yapılan bir araştırma sonucuda D vitamini seviyesi düşük olan (20ng/ml’den daha az) erkeklerin, D vitamini seviyesi normal olan erkeklere kıyasla sperm sayılarının, konsantrasyonlarının ve hareket kabiliyetlerinin çok daha zayıf olduğu görülmüştür.

Çin’de 2012 yılında yürütülen farklı bir araştırmadan da D vitamini eksikliğinin düşük testosteron seviyeleri ve sınırlı doğurganlık ile ilişkili olduğu sonucu çıkmıştır.

D vitamini eksikliğinde ne yapılmalıdır?

Vücut depoladığı D vitaminini özellikle kış aylarında hızlı bir şekilde tüketmektedir. Bu yüzden D vitamini eksikliğinin belirtilerini kendinizde gördüğünüzde D vitamini takviyesi yapmanız gerekir.

Günlük D vitamini ihtiyacı ne kadardır?

Günlük D vitamini ihtiyacı erkeklerde ve kadınlarda aynıdır. Burada belirleyici faktör cinsiyet değil yaştır. Yaş ilerledikçe yani yaşlandıkça D vitamini ihtiyacı da arttar. Uzmanlara göre günlük D vitamini ihtiyacı;

0-30 yaş arası 200 IU
31-50 yaş arası 300 IU
51-70 yaş arası 400 IU
71 yaş ve üzeri 600 IU

Hamile ve emzirenlerin günlük D vitamini ihtiyacı 200IU.

Cildinizin D vitamini üretmesine izin verin.

D vitaminin en büyük kaynağı Güneştir. Güneşli ve havanın güzel olduğu günlerde vaktinizi mümkün oldukça dışarıda yani açık alanda geçirin.

D vitamini hangi besinlerde bulunur?

D vitaminin en doğal kaynaklarından diğeri de elbette besinler yani yiyeceklerdir. D vitamini bakımından zengin olduğu bilinen besinler karaciğer, balık, balık yağı, yumurta, tereyağı, peynir, mantar ve süttür. Bunların yanında yumurta ve zengileştirilmiş kahvaltılık tahıl ürünleri de bir miktar D vitamini içerir.

Takviye ürünleri tercih edebilirsiniz.

Kolay yoldan bir hap olsun içeyim kurtulayım diyorsanız D vitaminin takviye ürün olarak üretilmiş ilaçları bulunuyor. Piyasadan kolaylıkla bir tane alıp kullanabilirsiniz. Yine de biz her zaman doğal yollarla ilerlemenizi tavsiye ediyoruz, son çare takviye ürünlere yönelmenizi öneriyoruz.

D vitamini fazlalığında ne olur?

D vitamininin fazla olması da eksikliği kadar zararlıdır. Fazlasının böbreklere zarar verdiği bilinmektedir. En belirgin belirtisi bulantı ve kusmadır.

Editör

erkekse.com, 2016 yılında yayın hayatına başlayan erkek yaşam rehberi ve online erkek dergisidir.

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ücretsiz abone olun!

Size kaliteli yaşamanın yollarını ve yeni yazılarımızı haftalık veya aylık olarak gönderelim!

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!

Daha İyi Bir Erkek Olmak İçin
Ücretsiz Abone Olun!

erkekse.com ile daha iyi bir erkek olmanın zamanı gelmedi mi?

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!