Gün içinde çeşitli şeyleri unuturuz. Kimisi cep telefonunu evde unutur, kimisi de araba anahtarını kafede masanın üstünde. Herkesin başına gelebilecek bir problem olan unutkanlığın çeşitli sebepleri olabilir. Her ne kadar masum bir problem gibi görünsede ileri yaşlarda alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi azaltmak istiyorsanız hafızanızı güçlendirmeli ve unutkanlık ile mücadele etmelisiniz.
Bu yazımızda unutkanlığın sebeplerini, unutkanlık ile nasıl mücade edeceğinizi ve hafıza kuvvetlendirmek için neler yapabileceğinizi anlatacağız.
Unutkanlığın sebepleri nelerdir?
Unutkanlığın bir çok sebebi olabilir. Günümüzde unutkanlığa sebep olarak bilinen şeyleri aşağıda listeledik ancak bunların dışında da unutkanlığa sebep olan şeyler olabileceğini unutmayın. 🙂
✓ Amnezi; daha fazla bilinen adıyla hafıza kaybı! Hafıza kaybı ciddi bir sorundur. Kişinin hafızası tamamen kaybolabileceği gibi sadece bir konuyu da unutabilir. Bu durumun tedavisi konusunda bir hekime danışın.
✓ B12 vitamini eksikliği unutkanlığınızın sebebi olabilir. Unutkanlık ile birlikte Halsizlik ve yorgunluk, çarpıntı, iştahsızlık gibi sorunlarda yaşıyorsanız muhtemel unutkanlığınızın sebebi B12 vitamini eksikliğidir. Tükettiğiniz süt, yoğurt, peynir, yumurta, balık ve kırmızı et miktarını arttırmanızı öneririz.
✓ Beyinde oluşan hasar. Beyin tümörü, beyinde oluşan enfeksiyonlar yada beyinde pıhtılaşma unutkanlığa sebep olabilir.
✓ Bazı ilaçlar da unutkanlığa sebep olabilir. Kullandığınız bir ilaç varsa konuyla ilgili olarak hekiminize danışabilirsiniz.
✓ Diyabet ve halk arasında daha fazla bilinen adıyla şeker hastalığı da unutkanlığa sebep olabilir.
✓ Yetersiz ve sağlıksız beslenme, fazla kilolar, aşırı zayıflık, kaygı bozukluğu, kazalar, alkol bağımlılığı, depresyon, stres, uykusuzluk, kalitesiz uyku, vitamin eksikliği gibi etkenler unutkanlığa sebep olabileceği gibi kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları da unutkanlığa sebep olabilir.
Unutkanlığı önlemek için ne yapmalıyız?
✓ Müzik dinleyin. Müzik dinlemenin hafıza üzerinde etkili olduğu hakkında yapılan bir çok araştırma bulunuyor. Alzheimer hastaları bile eski anılarını unutsalar bile dinledikleri müziği unutmuyor. Çoğu zaman anılarını hatırlamak için yine aynı müzikleri dinlemek işe yarayabiliyor. Konuyla ilgili olarak yapılan araştırmalar insan beyninden en son müzik yeteniğinin kaybolduğunu söylüyor.
✓ Sigara ve alkol tüketmeyin. Sigara ve alkol bağımlılarının alzheimer olma riskinin yüksek olduğu konusunda uzmanlar aynı görüşte. Sigara ve alkol tüketimin sadece hafızanızı değil tüm sağlığınızı tehtit ettiğini unutmayın.
✓ Düzenli egzersiz ve spor yapın. Düzenli egzersiz ve yürüyüş yapan kişilerin hafızalarını daha uzun süre korudukları biliniyor. Sizde özellikle sabahları düzenli yapacağınız yürüyüş ile bunama gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltabilirsiniz.
✓ Stresten uzak durun. Stresin insan beynine verdiği zarar oldukça büyük olabiliyor. Sadece unutkanlık değil farklı sorunlara da sebep olabilen stresten uzak durmaya çalışın. Özellikle sizi strese sokan kişilerden uzaklaşın.
✓ Sağlıklı ve dengeli beslenin! Sağlıksız beslenmenin, fazla kilolu olmanın veya fazla zayıf olmanın unutkanlığa yol açabileceğini unutmayın. Neyi, ne kadar yemeniz gerektiğini iyi bilin. Özellikle hafızanızı korumak için B12 bakımından zengin olan balık, kırmızı et, süt, peynir ve yoğurt gibi besinleri beslenme planınız içine mutlaka ekleyin. İdeal kilonuzu öğrenin ve ideal kilonuzu korumaya çalışın. (Beslenme kategorisinde faydalı olabilecek yazılarımıza göz atabilirsiniz)
✓ Sosyalleşin. Depresyonu yenmenin en kolay yollarından birisi olduğundan unutkanlığınıza da çözüm olabilir. Sosyal aktivitelere katılın. İş yerinde ve okulda çevre edinin.
✓ Hobi edinin! Yaparken zevk alabileceğiniz bir hobiniz mutlaka olsun. Boş zamanlarınızı da değerlendirin. Hem stres atmak hemde boş vakitlerinizi değerlendirmek için hobi şart.
✓ Uykunuzu düzenleyin ve kaliteli uyuyun! Uyku düzensizliği veya kalitesiz uyku çoğu kişi için unutkanlığın asıl sebebi olabilir. Beyin yeteri kadar dinlenmediğinden daha sık unutkanlık yaşamak mümkün olabiliyor. Uyku düzenini sağlamak ve uyku kalitesini artırmak için biraz çaba gösterin.
Hafızayı güçlendirmek için neler yapılmalıdır?
✓ Okuyun! Kitap, gazete veya dergi her ne olursa olsun bir şeyler okumak hafızanızı korumanıza ve hafıza güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Elbette okumanın faydası sadece hafızayı kuvvetlendirmek değil.
✓ Bir enstrüman çalın! Müzik dinlemenin hafızayı koruduğundan bahsetmiştik. Müzik dinlemekle yetinmeyip, kendi müziğinizi yapabilirseniz hafızanızı da kuvvetlendirmiş olacaksınız.
✓ Strateji oyunları oynayın! Yaşınız kaç olursa olsun bir strateji oyunu bulup oynayın. Tavla oynamak yerine satranç oynayın. Bilgisayar oyunları yerine de kutu oyunlarını tercih edebilirsiniz. Hem daha iyi vakit geçirmenizi sağlar hemde hafızanızı güçlendirir.
✓ Bulmaca çözün! Hafızayı güçlendirmenin en etkili yollarından birisi bulmaca çözmektir. Daha etkili olsun istiyorsanız sudoku tipi bulmacalar çözmek hafızayı daha fazla güçlendirir.
✓ Yabancı dil öğrenin. İmkanlarınız dahilinde yabancı dil öğrenmeye çalışın. Birden fazla dil bilen kişilerin unutkanlık yaşama ihtimali daha düşük oluyor.
✓ Haftada bir öğün balık yiyin. Hafızayı güçlendirmesi ile bilinen en etkili besin balıktır. Mümkünse hafta da iki öğün, değilse haftada bir öğün balık yemeye özen gösterin.
✓ Farklı şeyler yapın! Hayatını monotonlaştırmak hafızanın zayıflamasına yol açmaktadır. Bu yüzden sürekli aynı şeyleri yapmayın. Mümkün oldukça farklı şeyler yapın. Hatta işten eve giderken kullandığınız yolu değiştirmek gibi küçük farklılıklar bile hafızanızı güçlendirmeye yardımcı olacaktır.
✓ Beyninize egzersiz yaptırın! Beyin egzersizi veya beyin jimnastiği yapmak hafızayı güçlendiren şeylerdendir. Örneğin ufak hesaplamaları aklınızdan yapın. Eliniz hemen hesap makinesi gibi araçlara uzanmasın.
Yorum Yap