Kendisi de bir astım hastası olan Londra belediye başkanı Sadiq Khan, şehir merkezine girecek olan araçlardan ücret alınacağını açıkladı. Açıklama da ücretin sadece havayı kirletme oranı yüksek araçlardan alınacağı belirtildi.
Ultra Düşük Emisyon Alanı (ULEZ) olarak belirlenen Londra şehir merkezinde düşük emisyon oranını karşılayamayan tüm araçlardan günlük 12,5 sterlin fazla ücret alınacağı duyuruldu. Nisan 2019 itabari ile yürürlüğe girecek olan kararın İngiltere halkı tarafından nasıl karşılanacağı belli değil!
Öncesinde de İngiltere’nin en işlek alışveriş caddelerinden biri olan Oxford Caddesi’ni trafiğe katacağını açıklayan Londra belediye başkanı Han; “Londra’nın havası ölümcül. Kenarda hiçbir şey yapmadan durmayacağım.” dedi.
Bununla da yetinilmeyeceğini ve 2020 yılından itibaren tüm Londra sınırlarında otobüs, kamyon ve kamyonetleri de kapsayacak düzenlemeler getireceğinin sinyallerini veren Londra belediye başkanı, tüm Londra’nın havasını temizlemeyi planlıyor.
Bu düzenleme benzinli araçlarda Euro 4, dizel araçlarda ise Euro 6 standartlarını desteklemeyen araçları kapsayacak. Düzenleme ile bu standartları desteklemeyen araçların şehir merkezinde daha az dolaşması hedefleniyor.
Hava Kirliliğinin Maliyeti 3,7 Milyar Sterlin
Londra’daki hava kirliğinin ekonomi üzerinde de bir yük oluşturduğunu belirtelim. Londra’daki hava kirliliğinin ekonomiye getirdiği yükün 3,7 milyar sterlin (yaklaşık olarak 4,7 milyar dolar) olduğu tahmin ediliyor.
Hava Kirliliği Binlerce İnsanının Ölüm Sebebi
Kings College tarafından yapılan araştırmaya göre İngiltere’nin başkentindeki hava kirliliği her yıl ortalama 9,500 kişinin ölümüne neden oluyor.
Londra’daki hava kirliliğinin önüne geçilemez ise 2010 yılında doğmuş bir kişinin ömrü en az iki yıl daha azalmış olacak.
Türkiye’de Benzer Tedbirler Almalı
Londra belediye başkanının bu kararının büyük şehirlerin belediye başkanlarına da örnek olması gerekiyor. Türkiye’de İstanbul, İzmir ve Ankara’da henüz hava kirliliği çok olmasa da erkenden tedbir alınmasını diliyoruz.
Yorum Yap