Sigara hayatımızı son derece olumsuz etkiliyor. Sağlığımızı bozuyor ve ömrümüzü kısaltıyor. En kısa tabirle sigara tiryakileri kendi katillerine aşık oluyor. Sigaranın sebep olduğu bir çok hastalığın tedavisinin mümkün olmadığını da duymuş olmalısınız. Peki ya bir paket sigara ile ciğerlerinize soluduğunuz zehirli havanın farkında mısınız?
İnternet de ve televizyon da kamu spotu tadında sigarayı kötüleyen video ve haberlere göz aşinalığınız vardır. Sigara paketleri üzerinde ki uyarı ve resimleri de görmüşsünüzdür. Tüm bunlar niçin sizi etkileyerek sigarayı bırakmanızı sağlamıyor? Çünkü ağzınız ile ne kadar inanıyorum deseniz de sigaranın zararlarının biraz abartıldığını düşünüyorsunuz. Taki akciğeriniz iflas edip nefes alamaz hale gelene kadar… Ne yazık ki iş bu noktaya geldikten sonra ciddi ciddi ölümü bekleyerek yaşamaya çalışıyor olacaksınız.
“Sigarayı bırakmak istiyorum” deyip bırakmayanların çoğunluğu sigaranın ne kadar tehlikeli bir zehir olduğu konusunda ikna olmuş değillerdir. Yine de gerçekten sigarayı bırakmak isteyip bırakamayanların da olduğunun farkındayım. Bunun için de sigarayı bırakırken size yardımcı olacak ve hatta sigarayı bırakmanızı sağlayacak size özel sigara bırakma yöntemlerini bir başlık altında toplamak istedim.
Sigara bırakma yöntemlerine geçmeden önce sigara bağımlısı olup olmadığınıza bir bakalım. Sigara bağımlılık testini çözerek sigara bağımlılığınızın hangi seviyede olduğunu öğrenin. İnternet de sigara bırakma taktikleri üzerine onlarca makale ve video bulunuyor olabilir. Bu yazıyı okuyor olmanız gösteriyor ki bunların hiç biri size sigarayı bıraktıramamış!
Sigarayı Bırakma Aşamaları
Sigarayı bir sağlık sorunu baş göstermeden veya akciğerleriniz bitmeden bırakmak istiyorsunuz. Eğer sigaraya bağımlıysanız hatta çok bağımlıysanız işiniz biraz daha zor olacaktır. Sigara bağımlılığınız çok fazlaysa birden bire sigarayı bırakmanız pek de mümkün değildir. Bu yüzden sigara bağımlıları aşamalı olarak sigarayı bırakmalıdır.
Sigarayı kademeli olarak bırakacak kişilerin öncelikle bir günde kaç dal sigara içtiklerini hesaplaması gerekiyor. Günlük 1 paket sigara içiyorsanız 2 günde bir dal sigara eksilterek sigarayı azaltmalısınız. Yaklaşık 20-25 gün sonunda günlük içtiğiniz sigara sayısı birkaç dal olacaktır. Böylece sigara bağımlılığınız hafif seviyesine inerek sigarayı bırakmanız kolaylaşacaktır.
Sigarayı tamamen bırakmadan önce kafanızı sigaradan uzaklaştıracak bir hobi edinin. Sinir, stres ve üzüntüden mümkün oldukça uzak durun.
✓ Sinir, Üzüntü ve Stresten uzak durun!
Bir çok insan sinir ve stresten dolayı sigara içtiğini söylüyor. Sigarayı bırakmanızı direk sağlamasa da stresten uzak durmak ve sinirlerinizi kontrol altında tutabilmek sigarayı bırakma yolunda sizi destekleyecektir.
Çevremizdeki bir çok kişinin yine üzülünce ve canını sıkan bir şey olunca sigara içtiğini görmüşüzdür. Bunun sebebi 70-80’li yıllarda çekilen filmlerde “efkar basınca sigara içilir”, “sigara üzüntüyü yok eder” gibi bir psikolojik algı operasyonu olabilir.
✓ Hobiniz Olsun!
Cebinde sigara paketi taşıyan bir çok kişinin canı sıkıldığında elinin hemen sigaraya gittiğini görmüşsünüzdür. Sigarayı bırakmaya çalışırken ki dönemde canınız sıkıldığında aklınıza sigara gelmemesi için bir hobi edinin. Yapacak bir işiniz olmadığında ve özellikle boş zamanlarınızda canınız sigara içmek istediğinde kitap okumak, gezmek, bulmaca çözmek gibi edindiğiniz hobi sigarayı unutturabilir.
✓ Yakın Çevrenizin Haberi Olsun!
Yakın çevrenizi sigarayı bırakmaya çalıştığınız konusunda bilgilendirin ve bu konuda onların desteğine ihtiyacınız olduğunu söyleyin.
✓ Sigarasız Geçireceğiniz İlk Hafta Çok Önemlidir.
Sigara içmeyi tamamen kestiğiniz o ilk hafta çok önemlidir. Muhtemelen sinirli ve öfkeli olacaksınız. Ailenizden ve iş arkadaşlarınızdan bu dönemde anlayışlı olmalarını isteyin. Sinirlerinizi nasıl kontrol altında tutacağınızı da öğrenin.
Kesinlikle cebinizde sigara taşımayın ve arkadaşlarınızdan size sigara teklif etmemelerini isteyin. Sigara teklif edildiğinde ise iradenize sahip olun. Sigara içilen kıraathane gibi ortamlara girmemeye özen gösterin.
✓ Üç Haftada Sigarasızlığa Alışın!
Ağzınıza sigara sürmeden bir hafta geçirdiniz zaten iki hafta daha sabredin ve toplamda üç haftada vücudunuz sigarasızlığa alışsın. Bu sürede de sigara içmemeyi başarırsanız artık sigara bağımlılığından kurtuldunuz demektir.
✓ Sigaranın Zararları Konusunda Bilinçlenin ve Çevrenizi de bilinçlendirin.
Sigaranın faydasının olması imkansızdır. Zararlarını araştırın, bununla ilgili akademik makaleler okuyun. Aile ve arkadaş çevrenizde ara sıra bu konuları açarak onlarında sigarayı bırakmasına ön ayak olun. Birisi size sigarayı bırakmak istediğini söylediğinde ona yardımcı olun, kendi sigara bırakma öykünüzü paylaşın. Emin olun bu sigara içen bir kişiye yapabileceğiniz en büyük iyilik olacaktır.
Sigarayı bırakmanın zaferini keyif için bir sigara yakarak kutlamayın sakın. 🙂
Sigarayı bırakmakta fazla zorlanıyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın.
Yorum Yap