Yaşlanmak her ne kadar can sıkıcı bir durum olsa da istisnasız herkes yaşlanıyor. Doğanın kanunu bu, şayet daha hızlı ölmenizi sağlayacak bir şey yapmıyorsanız bir gün yaşlanacak ve öleceksiniz. Yaşlanmaktan daha kötü bir şey varsa o da yaşlanmanın götürdüğü şeylerdir. Yaşlılığın önlenemez olduğunun farkındayız ancak bedeninizde yaptığı yıkımın etkilerini azaltabilirsiniz.
Yaşlanma etkileri ve getirdiği sağlık problemleri nelerdir?
Yaşlanma etkilerini nasıl yavaşlatabileceğimizden bahsetmeden önce yaşlanmanın vücudumuzdan götürdüklerine ve getirdiği sağlık problemlerine basitçe bakalım.
İnsanoğlu yaşlandıkça vücudu olumsuz etkilenerek özellikle de damar ve kan sertleştirici olarak bazı değişiklikler yapacaktır. Ayrıca cinsiyeti belirleyen hormonların salgılanması da önemli ölçüde azalacaktır.
Erkeklerde yaşlanmanın etkileri arasında kas kütlesindeki ve kemik yoğunluğundaki azalmaya birde vücut yağlarındaki artış eklenecektir. Tüm bunlar kardiyovasküler ve kas dayanıklılığında azalmaya sebep olur.
Bütün bu bedensel değişimlerin bir sonucu olarak hiç farkında olmadan sağlığınızı kaybetmeye başlayacaksınız. Kas kütlesinin hızla azalmasıyla birlikte daha fazla rahatlayacak ve daha az egzersiz yapacaksınız. Göbeğiniz çıkmaya başlayacak ve en sonunda da tonton dedeler gibi olacaksınız. 🙂
Yaşlanmanın etkilerini yavaşlatın!
Yazının başında yaşlanmanın getirdiği etkileri ve sağlık problemlerini azaltmak için yapabileceğiniz şeyler olduğunu belirtmiştik. Yazıyı yazma amacımızda zaten buydu. 🙂 Şimdi yaşlandıkça sağlığınızı ve gücünüzü nasıl koruyabileceğinizi anlatalım.
Kemik yoğunluğunun azalması nasıl önlenir?
Yaşlanmanın en çabuk ve ani gelişen etkisi kemik yoğunluğunun azalmasıdır. Yaşlandıkça kemikler incelir ve zayıflar bunun önüne geçmek için bazı doktorlar işe yaramayacağını düşünse de direnç eğitimlerinin işe yaradığı kanıtlanmıştır.
Bir çok uzman doktor hastalarına kemik yoğunluğunun azalmasını önlemek (veya yavaşlatmak) için direnç eğitimi önerdiğini belirtiyor. Yine bir çok doktorun kendisinin de direnç eğitimleri yaptığını itiraf ediyor.
Kemik, gerilime cevap olarak biçimlenir. Ağırlık kaldırırken kaslarınız kemikler üzerinde gerildiğinde, kemiği yoğunluğunu arttırmaya zorlarlar; dolayısıyla direnç eğitimini kemik geliştirici bir faaliyete dönüştürürler.
✓ Ne yapmalıyım? Bu sorunun cevabını kısaca şu şekilde verebiliriz; genç bir erkeğin yaptığı direnç eğitiminin aynısını ağırlık ve tekrar sayısını azaltarak yapmalısınız.
Direnç kaybını önlemek ve dayanıklılığı arttırmak için neler yapılabilir?
Dayanıklı olmayan bir bedenin güçlü olması da beklenemez. Direnç kaybı yaşlılıkta kas kütlesindeki azalmayla birlikte hızla yayılır. Kas dokularındaki azalma dirençle birlikte gücünüzün de azalacağı anlamına geliyor.
✓ Ne yapmalıyım? Kemik yoğunluğunu arttırmak ve korumak için yaptığınız direnç eğitimlerinin yanında sağlıklı ve besin bakımından zengin bir diyete başlayın!
Yaşlanırken kilo almamak için ne yapılmalıdır?
Bedenin yaşlanması kas kütlesinin azalması, testosteron hormonunun daha az salgılanması ve metabolizmanın yavaş çalışmasıyla yağ oranının artmasına yani kilo almaya sebep olur. Yaşlanmanın bu etkisinden kurtulmak için iyi bir egzersiz programı ve diyet gerekir.
Aynı zamanda direnç eğitimlerine devam etmek testosteron hormonunun salgılanmasını arttıracağı için daha hızlı yağ yakabileceğiniz anlamına da geliyor.
Kan dolaşımını normale çevirmek için ne yapılır?
İlk başta da dediğimiz gibi vücut yaşlanırken damar ve kanın sertleşmesi ile dolaşım sistemini olumsuz yönde etkileyerek kalp rahatsızlıklarına yol açabiliyor. (Yaşlandıkça nabzın düştüğünü duymuşsunuzdur.) Dolaşım sistemindeki olası sorunlar içinde yine egzersiz yapmalısınız. Bu noktada her hangi bir kısıtlama bulunmuyor. Bir çok egzersiz türü dolaşım sisteminizi hızlandırmak ve kan dolaşımını arttırmak için iyi bir seçenek olabilir. Kardiyovasküler ve kardiyo egzersizleri en sık tercih edilenlerin başında geliyor.
Yine doktorunuza danışarak kan sulandırıcı her hangi bir ilaç kullanabilirsiniz. Unutmayın, bunun yani ilaç kullanımının gerekli olup olmadığına doktorunuz karar vermeli.
Kısacası
Yaşlanmanın olumsuz etkilerinden kurtulmak istiyorsanız spor ve egzersizlere gereken ilgiyi göstermeli ve zaman ayırmalısınız. Ayrıca beslenmenize de oldukça dikkat etmelisiniz. Herkes yaşlanır ancak siz yaşlılığınızda da genç, sağlıklı ve güçlü kalabilirsiniz.
Yorum Yap