Forbes dergisi tarafından yapılan araştırmalar ofis ve çalışma alanlarında özellikle 2016 yılında başlayan büyük değişimlerin olduğunu ve iş dünyasının bazı noktalara özellikle dikkat ettiğini söylüyor. İş dünyasının son zamanlarda özellikle yetenek savaşları, adaylar için çalışma deneyimi tasarımı, performans yönetiminde dönüşüm, sürdürülebilir beceriler, liderlik, Z jenerasyonu ve esnek çalışma gibi başlıkları ön plana çıkardığı vurgulanıyor.
İş dünyasındaki bu trendlerin personel alımı, yetenekleri elde tutma, eğitim ve organizasyonlar için şirketlerin yakın geleceğini fazlasıyla etkilediği açıkça görülüyor. 2017 yılında öne çıkan trendlerin şunlar olacağı düşünülüyor;
✓ Şirketler aday ve çalışan deneyimlerini geliştirmeye odaklanıyor! Uzmanlar, şirketlerin müşterileri için yaptığı geliştirmeler, kampanyalar ve projelerin bir benzerini çalışanları için yapılacağını düşünüyor. Bu anlamda çalışmalara başlayacak olan şirketlerin İnsan Kaynakları departmanında değişime gitmesi, stratejik iş ortaklarının yanında çalışanlarıyla da daha yakın bir ilişki geliştirmesi gerekiyor.
İş arayan adaylar ile yapılan bir araştırma sonucunda, çalışmak istedikleri şirket ile iş görüşmesi yapan kişilerin %60’lık kesimi iş görüşmesi deneyimlerinin zayıf olduğunu söylüyor. Yapılan bir başka araştırma ise İnsan Kaynakları uzmanlarının %83’ü şirketlerin başarılı olabilmesi için çalışan deneyimlerin en önemli kriter olduğunu ifade ediyor. Kariyer ve İnsan Kaynakları uzmanları bu iki araştırmaya dayanarak çalışan deneyimi içerisinde eğitimin %56, iş ortamının %51, diğer ödüllendirmeler ise %47 paya sahip olduğu görüşünde.
✓ Çalışanlar arasında farklı düşünenlere yer veriliyor! Özellikle teknoloji şirketlerinde farklı düşünen kişilerden oluşan ekiplerin başarıya ulaşan projeler ortaya çıkarmasından sonra çalışanlar arasında farklı düşünmenin önemi anlaşılmaya başlandı.
Sadece çalışanların fikirlerindeki farklılıklar değil, şirketler freelance olarak çalışanlar ile tam zamanlı çalışan personelin çalışabileceği alanlar oluşturmaya başladı.
Geleceğin trendi olarak görülen freelance (esnek) çalışma şeklinin yakın bir gelecekte toplam çalışan miktarının %40’ını oluşturacağı düşünülüyor. Bu yüzden şirketler gelecekte bu çalışma şekline göre çalışma prensip ve alanlarını değiştirmesi gerekiyor.
✓ Yıllık performans ölçümleri tarihe karışmaya başlıyor! İş dünyasında tartışmalara sebep olan bir diğer konuda yıllık performans ölçümlerinin kattığı değerdi. İnsan kaynakları uzmanları yıllık performans ölçümleri yapmanın iş veren ve çalışana verdiği fayda tartışılmaya devam etsin. Yıllık performans ölçümleri iş dünyasında tarihe karışacağı düşünülen önemli şeyler arasında.
Bunun en büyük sebebi olarak da değişen jenerasyonlar, davranış ve çalışma şekillerinde yaşanan değişikliklerin performans sisteminde oluşturacağı değişimler gösteriliyor. Uzmanlar özellikle Z jenerasyonunun iş dünyasına katılmasıyla birlikte yıllık ve formal görüşmeler yerine daha kısa süreli ve samimi geri bildirim toplantıları düzenleyeceği görüşünde.
✓ Z jenerasyonu milenyallerle buluşmaya başlıyor! Z jenerasyonunun iş dünyasına adım atmaya başladığı bu dönemde çalışma hayatına devam eden milenyaller ile nasıl bir etki oluşturacağı da uzmanlar tarafından merak edilen başlıklardan birisidir.
Kesin olan bir şey varsa Z jenerasyonunun bakış açısı ve çalışma şekli ile birlikte 2017 iş dünyasındaki çalışma ortamı havasının değişecek olmasıdır. Şirketler ve insan kaynakları departmanları Z jenerasyonu için hazılanmalı ve geleceğe yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
Yorum Yap