Otomobillerde yer alan klima çok değil bundan 10 yıl öncesine kadar sanki birer aksesuarmış gibi görülüyor olsa da günümüzde ihtiyaç haline geldi. Özellikle sıcak yaz günlerinde konforlu bir yolculuk imkanı sunması gerçekten otomobil klimalarını ihtiyaç haline getirdi. Elbette aşırı soğuklarda da son derece kullanışlı olduğunu kabul etmek gerekiyor.
Hem kış aylarında hem de sıcak yaz günlerinde yolcuğunuzun konforlu geçmesini sağlayan otomobil klimalarının yanlış kullanılması ya da doğru bakım yapılmaması verim almanızın önüne geçiyor. Otomobil kliması kullanmanın püf noktalarını öğrenmek daha az yakıt yakmanızı ve daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşamanıza olanak tanıyacaktır.
Bu yazımızda otomobil kliması kullanmanın püf noktalarını erkekse.com’da anlatacağız. Hazırsanız başlayalım. 🙂
Güneş altında park etmeyin!
Biliyoruz, özellikle şehirlerde ve İstanbul gibi metropollerde yaşayanlar için bu biraz zor olacak ama aracınızı park etmek için bir gölge bulsanız iyi olur. Kış aylarında sorun olmasa da yaz aylarında güneş altına park edilen araçların içerisinin sıcaklığı oldukça artıyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu yüksek sıcaklıklar aracınızın plastikten oluşan iç kısımlarına zarar da veriyor.
✓ Aracınızı park edecek bir gölge bulamazsanız aracı kullanmadan 2-3 dakika önce camlarını açarak içerisini iyice havalandırın. Bu araç içi sıcaklığın normal bir seviyeye düşmesini sağlar ve klima daha az bir enerji harcayarak otomobilinizin içini soğutabilir.
Düşük devirde çalışıyorken açın!
Aracınızdaki klimanın arızalanmamasını istiyorsanız klimanızı kontağı çevirmeden önce açmayın. Motor çalışmıyorken klimanız kapalı olsun.
✓ Klimayı çalıştırmak için en uygun zaman motorun düşük devirde çalıştığı zamandır.
Aracı çalıştırmadan önce ya da motor yüksek devirde dönerken klimayı çalıştırırsanız klima kompresörünün doğru düzgün yağlanamadığından arızalanabilir.
Klima kış aylarında da çalıştırılır.
Otomobil klimasının bozulmadan daha sağlıklı bir şekilde kullanmak istiyorsanız sadece yaz sıcaklarında değil kış soğuklarında da çalıştırmalısınız. Kışın da aracınızı serinletmek için değil ısıtmak için çalıştıracaksınız elbette. Otomobilinizi klima sisteminde kullanılan contaların kuruyup arızalanmaması için bunu yapmalısınız.
✓ Haftada bir kez en az 5 dakika olmak üzere klimanızı çalıştırın. Böylece klima sistemindeki contalar düzenli olarak yağlanacak ve soğutmada kullanılan gaz contanın kenarından sızmayacaktır. Bu gazın sızması klimanızdan performans alamayacağınız anlamına geliyor.
Klima sıvısı ya da soğutucu akışkan ne yaparsanız yapın zamanla az az sızarak azalır. Bu sıvının azaldığını klimanın yeteri kadar performans vermemesinden anlayabilirsiniz. Böyle bir durumda bir servise giderek bu sıvının doldurulmasını talep edebilirsiniz.
Araç klimasının sağlıklı çalışabilmesi ve sizin de sağlığınızı bozmaması için tavsiye edilenin dışında bir klima sıvısı kullanmayın. Uzmanlar otomobillerde 1994 yılından beri R134a olarak ifade edilen soğutucu akışkanın kullanıldığını belirtiyor.
Ucuz olmasından dolayı bazı servis çalışanları yanıcı gaz içeren karışımları kullanmak isteyebilir. Buna izin vermeyin. Bu karışım bir kaza veya benzeri bir durumda hızlıca dışarı sızması halinde yangına sebep olabilir. Biraz daha ucuza getireyim derken arabanızı komple bir hurdaya çevirme riskini almayın. Bu konuda servis personelini de uyarın çünkü bazen kendi kafalarına göre böyle birşey yapabiliyorlar.
Polen filtresini değiştirin!
Otomobil klimalarında araç içine toz ve çeşitli bakterilerin girmesini önlemek için polen filtresi kullanılır. Polen filtresinin tozları filtreleyemez hale gelmesi durumunda klima performansı düşmekle kalmaz sağlığınızı da tehdit etmeye başlar. Bu filtrenin ne kadar süre dayanacağı aracı kullandığınız yolun ne kadar tozlu olduğu ile alakalı bir durumdur.
✓ Yılda en azından bir kez polen filtresini değiştirin. Çok sık tozlu yollarda aracı kullanırken klimanızı çalıştırıyorsanız polen filtresini 5-6 ayda bir değiştirmeyi düşünmelisiniz.
Yorum Yap