Diyet yapıp yapmadığınızı bilmiyorum. Yapıyorsanız hangi diyeti uyguladığınızı da bilmiyorum. Bildiğim bir şey varsa o da bir çok insanın diyet sırasında yaptığı hatalar ile yaptığı diyetten verimli bir sonuç alamıyor yani zayıflayamıyor olmasıdır.
Diyet yapılırken en çok yapılan hatalar nelerdir? Diyet yaparken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Diyet yaparken neye dikkat edilmeli? Diyet yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Diyet yaparken nelere dikkat etmeli? Sorularının cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Diyet Hedefiniz Olsun!
Diyete başlamadan önce amacınız ve hedefiniz belli olsun. Hem amacınız hemde hedefinizi makul tutmalısınız. Yani 100 kilodan 60 kiloya düşmek gibi bir hedefiniz varsa hemen bu hedefi makul seviyelere çekmelisiniz.
Hedefinizi çok yüksek belirlemek vücudunuzu fazla zorlamanıza neden olacağından böyle bir diyetin sonucunda kalp hastalıkları da dahil pek çok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. 40 kilo vermeniz gerekiyorsa bunu tek seferde değil de 4 seferde 10 kilo vererek gerçekleştirebilirsiniz.
Diyeti ertelemeyin.
En çok gözlemlediğim şeylerden birisi de “Pazartesi diyete başlıyorum” deyip bir türlü başlayamayanlar var. Diyet yapmaya karar verdiğiniz zaman kolları sıvayıp diyete başlayın.
“Yarın diyete başlıyorum!” diyerek bugün sofrayı donatıp, önünüze gelen her şeyi yemeyin.
Diyet Listesi olmadan Diyet olmaz!
Diyet listesi olmadan yapacağınız diyetler büyük olasılıkla size bir şey kazandırmayacaktır. Diyet listesi olmadan başladığınız diyetlerin sonucunda kilo bile alabilirsiniz.
Bunun sebebi vücudunuza protein, yağ ve vitamin gibi besinlerin tam olarak miktarına uygun olarak alamamanızdır. Diyet listelerinin hazırlanış amacı da tam olarak budur. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kadar besini yemeniz ve böylece kilo vermeniz. 🙂 Diyet listesinin kişiye özel olması gerekse de biz erkekler için diyet listesi oluşturduk.
Çok Düşük Kalorili Diyetler Tehlikelidir.
Hızlı kilo vermek isteyen kişiler genellikle kalori miktarı düşük olan diyetleri seçiyor. Bu gibi diyet listeleri sağlığınızı tehlikeye atmaktadır.
Vücudumuzun ve beynimizin günlük ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için enerjiye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç karşılanmadığı taktirde kalıcı beyin hasarlarına ve hatta ölüme bile sebep olabilir.
Bir bayan günlük minimum en az 1000-1100 kalori almalıdır. Beylerin günlük alması gereken minimum miktar ise 1200-1300 kaloridir.
Benim tavsiyem kalorisi yüksek diyetlere yönelerek vücut hareketlerini arttırmanız, bunun için Kilo Verdiren ve Göbek Eriten 17 Madde isimli içeriğimize göz atabilir veya sitemizdeki Beslenme ve Fitness kategorilerinden daha fazla içeriğe ulaşabilirsiniz.
Tüm Gıda Gruplarından yemelisiniz!
Diyet listenizde bütün besin gruplarına yer vermeye özen göstermelisiniz. Bu besin gruplarının tümüne vücudun az da olsa ihtiyacı vardır.
Protein, karbonhidrat, vitaminler, mineraller ve hatta az da olsa yağ içeren besinlerin dengeli bir şekilde diyet listenizde yer almalıdır. Sağlığınızı bozmak pahasına zayıflamak istemiyorsanız bu tavsiyelerimize kulak vermelisiniz.
Diyet Yapıyorum diye düşünmeyin!
Siz diyet yapmıyorsunuz sağlıklı bir beden için sağlıklı besleniyorsunuz. Hepsi bu! İnanın bana diyet yapıyor olduğunuzu unutup, bunu bir yaşam şekli haline getirdiğinizde o kadar kolay ve rahat olacaksınız ki.
Kendinize engel olamıyor ve içinizden bir ses sürekli size diyet yaptığınızı söylüyorsa zihninizi meşgul edecek uğraşlara yönelmelisiniz. Televizyon seyretmek veya bilgisayarda oyun oynamakta olabilir ama vücudunuza kalori yaktıracak bir hobiniz varsa onunla uğraşmalısınız.
Diyet de tartılmayın!
Diyet yaparken sürekli acaba bugün kilo verdim mi? diye düşmeyin. Benim tavsiyem diyet yaptığınız süre boyunca kesinlikle baskül üzerine çıkmayın. Diyetten sonuç almanız bir kaç gün sürecektir. Bu süre içerisinde tartılır iseniz yaptığınız diyetin işe yaramadığını düşünebilir ve diyeti bırakabilirsiniz.
Her gün kilo verip vermediğinizi düşünerek geçirmeniz strese girmenize sebep olabilir. Diyet sırasında stres girmeniz metabolizma hızınızın zayıflamasına sebep olacaktır. Yapmayın, merak etmeyin diyet listeniz iyi ise ve onu uyguluyorsanız mutlaka kilo veriyorsunuz.
Azimli ve Kararlı Olun!
Diyete başlayan çoğu kişi diyetin sonunu getiremeden sıkılıyor, yılıyor. Sakın yılmayın. Diyetinize başlarken hedef ve amacınızı düşünün.
Ofis, okul veya ev hayatınızda etrafınızda gelişen olumsuz olayların stresini ve acısını diyetinizden çıkarmayın. Kontrolünüzü kaybetmeyin. Diyet yaparken iradeniz güçlü olmalıdır.
“Bir çikolata ile diyet bozulmaz” demeyin. Diyet listenize sonuna kadar sadık kalın.
Öğünleri atlamayın!
Sebebi her ne olursa olsun ara öğünleri atlamayın. Unutmamanız gereken bir şey var. Yemediğiniz her öğünün acısını bir sonra ki öğünde çıkarmak isteyebilirsiniz. Acısını çıkarmak yerine iki öğünü birleştirmek bile uygun değildir.
Öğün atladığınızda metabolizma hızınızın yavaşlayacağını da unutmayın.
Diyetten sonra kendinizi kaybetmeyin!
En çok yapılan hatalardan biriside diyet bittikten sonra eski günlere geri dönmek oluyor. Diyet yaptıktan sonra tekrar kilo almak istemiyorsanız kilo kontrolünüze dikkat etmelisiniz.
Yorum Yap