Glütensiz beslenme son zamanların en yoğun tartışılan beslenme yollarından birisi oldu. Kendisini glütensiz beslenmeye adayan pek çok insan glüten içeren besinleri hayatından tamamen çıkarmaya çalışıyor. Her geçen gün sayıları biraz daha artan insanlar, kendilerini glütensiz beslenme konusunda ikna ediyor.
Peki gerçekten glütensiz beslenmek daha mı sağlıklıdır? Çölyak hastalığı bulunmayan ve gerçekten kendisine hastalık tanısı koyulmayan kişiler içinde glütensiz beslenmek sağlıklı mıdır? Çölyak hastası olan hastalar için hayat kurtarıcı bir yöntem olarak tanınan glütensiz beslenmek, sadece kilo vermek ve zayıflamak için doğru bir beslenme şekli midir? Uzmanların iki ayrıldığı bir konu da işte tam olarak bu. Gerçekten glütensiz beslenerek kilo vermek mümkün mü?
Son yıllarda sıkça gündeme gelen glütensiz beslenme trendi günümüzden yaklaşık yarım yüzyıl önce bilim insanlarının glüten ile çölyak hastalığı semptomlarının arasındaki bağlantıyı keşfetmesi ile başladı. Glüten ve glütensiz beslenme hakkında bilmeniz gereken bir kaç şey var.
Glüten Nedir? Glüten, başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan bir protein grubudur.
Glüten Hangi Besinlerde Bulunur? İçerisinde buğday, arpa, çavdar ve yulaf bulunan tüm besinlerde glüten bulunur. Tahmin edebileceğiniz gibi özellikle ekmek ve hamur işi olarak tabir edilen poğaça, kek, börek gibi gıdalarda bol miktarda bulunur.
Glütensiz Beslenme Nedir? Glütensiz beslenme, içerisinde glüten bulunmayan besin ve gıdalar ile beslenme biçimidir. Glütensiz beslenmek isteyen kişiler glüten içeren besin ve gıdaları hayatlarından tamamen çıkararak et, sebze, meyve, yeşillik, süt ve süt ürünleri ile beslenir.
Glütensiz Beslenme kimler için faydalıdır? Çölyak hastalığının ya da glüten hassasiyetinin maalesef bir çaresi veya kesin bir tedavisi bulunmuyor. Yine de kendisine teşhis konulan hastalar beslenme alışkanlıklarını değiştirerek glütensiz beslenmeye başladığında kısmen daha sağlıklı bir yaşam geçirebiliyor.
Glütensiz Beslenme ile Zayıflamak mümkün mü?
Bir çok kişi kilo vermek ve zayıflamak için karbonhidratı sınırlandırmanın çok önemli olduğunu biliyor. Bu bilgi bazı insanların karbonhidrat sınırlamasını abartıp uç noktalara taşıyarak glüteni hayatlarından tamamen çıkarmasına sebep oluyor. 2015 yılında yayımlanan bir çalışma glütensiz beslenme ile zayıflamanın mümkün olduğunu ancak beslenme düzeninde oluşacak boşlukları glütensiz besinler ile doldurulmaması gerektiğini söylüyor.
Glütensiz beslenmek zayıflamanıza yardımcı olabilir ama daha önce tükettiğiniz glüten içeren gıdaların yerini glütensiz gıdaları ile doldurmamalısınız. Ayrıca diyetisyenlerin sadece glütensiz beslenerek kilo vermenin mümkün olmadığı konusunda hem fikir olduklarını bilmelisiniz. Diyetisyenlerin az bir kısmı kilo vermek isteyen kişilere yapacağı diyetin etkisini arttırmak için glütensiz beslenmeyi öneriyor.
Daha da açık bir ifade ile söylemek gerekir ise; sadece glütensiz beslenerek kilo veremezsiniz. Glütensiz beslenme ancak bir diyet listesi ile uygularsanız zayıflamanıza yardımcı olabilir.
(Kilo vermek ve zayıflamak istiyorsanız daha önce yayınlanan Kilo Verdiren ve Göbek Eriten 17 Madde ve Doğal Yollar ile Kilo Verin isimli paylaşımları okuyabilirsiniz.)
Glütensiz beslenme ne zaman sağlıklıdır?
Uzman bir diyetisyen olan Nancee Jaffe, meyve, sebze, tam tahıllılar, yağsız proteinler, yağsız veya az yağlı süt ürünleri, tohumlar, çerezler, fasulyeler ve baklagiller gibi az işlem görmüş besinlere odaklanılması durumunda glütensiz beslenme sağlıklı olabileceğini belirtiyor. Tam buğday ve arpa gibi hububatların da sağlık faydaları sunduğunu vurgulayan Jaffe, glüteni azaltılmış bir beslenme planı uygulamanın en iyisi olduğunu söylüyor.
Glütensiz beslenmeyi düşünüyorsanız beslenme planınız içerisine horozibiği, kinoa ve akdarı eklemelisiniz. Horozibiği, kinoa ve akdarı içerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile beslenmenize katkı sağlayacaktır.
Glütensiz beslenme ne zaman sağlıksızdır?
Glüten içermeyen kraker ve kurabiyeler üzerinde yapılan bir araştırma bu besinlerin genellikle yağ ve şeker bakımından zengin, lif ve protein bakımından fakir olduğunu kanıtlamıştır. Daha önemli olanı ise araştırma; glütensiz kraker ve glüten içermeyen kurabiye gibi gıdalar besin değerleri bakımından zengin olmadığını ya da güçlendirilmediğini gösterdi.
Nova Scotia tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise glüten içermeyen ürünler, glüteni alınmamış gıdalara göre %200 daha pahalı oluyor. Yapılan bu iki araştırmanın sonucundan anlaşılacağı üzere 2 hatta 3 kat daha fazla para ödediğiniz glüteni alınmış gıdaların besin değeri normallerine göre daha düşüktür. “Daha çok ödeyip, daha az almak!”
Tam buğday ve arpa gibi besinleri beslenme planınızdan çıkarır bunların yerine işlem görmüş glütensiz gıdaları alırsanız, vücudunuza fayda değil zarar veriyorsunuz.
Glütensiz Değil Sağlıklı Beslenin!
Glütensiz beslenmek sağlıklı olabildiği kadar sağlıksız da olabilir. Sağlıklı bir vücuda sahip olmak ve sağlıklı yaşamak için ise glütensiz değil sağlıklı beslenmemiz gerekiyor.
Sağlıklı bir beslenme planı oluşturmanın en iyi yolu işlem görmemiş gıdalara odaklanmaktır. Kilo vermek veya sağlıklı yaşamak için beslenme planınızı oluştururken mutlaka işlem görmemiş gıda ürünlerine yönelin.
Yorum Yap