Yaşam

Uyku Kalitenizi Arttırın!

kaliteli uyku
Uyku kalitesi nasıl arttırılır? Kaliteli uyku niçin bu kadar önemlidir? Uyku kalitesini arttırma yolları nelerdir?

Tüm bu soruların cevabını yazımda bulabilirsiniz… Uyku kalitenizi nasıl yükseltebileceğinizi anlatmadan önce bunun niçin gerekli olduğunu anlatmalıyım.

Ofiste, okulda veya evde olmanız hiç fark etmez. Uykunuzu alamamak sizi gün içerisinde aniden sinirlendirebilir, anlık duygu patlamaları yaşatabilir veya dikkatinizi toplayamamanıza sebep olabilir. Kaliteli uyku hem bedenimizin hemde zihnimizin dinlenmesi için gereklidir.

Uykunuzu almanız ne kadar uyduğunuzla alakalı değildir. Sabahleyin kalktığınızda kendinizi yorgun ve uykunuzu alamamış gibi hissediyorsanız uyku kalitesi konusunda öğrenmeniz gereken birşeyler var demektir. Uyku kalitesini arttırmak biraz zahmetli olabilir. Ancak uykunuzdan keyif alabilmek ve dinlenmiş olarak uyanabilmek için şarttır.

“Kaliteli uyku uyuyamıyorum” diyorsanız sizin için başka bir yerde bulamayacağınız özel kaliteli uyku için yapılması gerekenler listesini paylaşıyorum.

Kaliteli uyku için ne yapmalıdır?

✓ Bol bol su için. Su uyku düzenini dengeleyerek uykunuzun kalitesini arttırır.

✓ Egzersiz yapın. Gün içerisinde yapacağınız egzersizler bedeninizi yorarak uykuya dalmanızı kolaylaştırır.

✓ Stresli bir gün geçirmiş olabilirsiniz. Gece yatağa girmeden önce kendinizi rahatlatacak, stresten kurtaracak bir etkinlik bulmalısınız. Özellikle bu stresli olayları eşinize yatakta anlatmayın.

✓ Kestirmeyin. Gündüz yapacağınız küçük uyku kestirmeleri geceleyin uyku kalitenizi düşürecektir. Bu yüzden gündüz saatlerinde kestirmemeye çalışın. Akşam eve geldiğinizde de her ne kadar yorgun olursanız olun kestirmeyin.

✓ Alkol kullanmayın. Alkol bağımlısı bir çok kişi alkol almadan uyuyamıyor. Sizde de böyle bir sorun varsa mutlaka bir psikiyatrist ile görüşmelisiniz.

uyku kalitesini arttırma

✓ Uykunuz gelmeden yatağa girmeyin. Yatak; çalışmak, kitap okumak, konuşmak veya televizyon seyretmek için uygun bir yer değildir.

✓ Yatma ve kalkma saatlerinizin düzenli olmasına dikkat edin. İnsanların biyolojik saatleri vardır. Her gece aynı saatlerde yatın sabah zaten aynı saatlerde kalkacaksınız. Ayrıca gece oturup gündüz uyumak insanın biyolojik saatini bozacağından böyle bir alışkanlığınız varsa bundan da kurtulmalısınız.

✓ Uyku için gece saatlerini tercih edin. Araştırmalar gösteriyor ki insan vücudu özellikle 23:00 ile 03:00 saatleri arasında uyku hormonunu daha fazla salgılıyor. Kaliteli uyku saatleri olarak bilinen bu saatleri muhakkak uyku ile geçirmeye özen gösterin.

✓ Saat 17:00’den sonra çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durmaya çalışın.

✓ Televizyon izleyerek uykuya dalmayın. Zihninizi çalışır bırakarak uykunuzun dinlendirici olmasını engelleyecektir.

✓ Yatmadan en azından 2-3 saat öncesinde yemek yeme işini bitirin. Akşam yemeklerinde de ağır yemekler yemeyin.

✓ Mevsim geçişleri uyku düzenini bozabilir. (Bu uzun sürerse, tedavi gerekebilir.)

uyku problemi

✓ Sabah mümkün oldukça erken kalkmaya çalışın ve bunu alışkanlık haline getirin. En uygun saat Güneş doğmadan 10-15 dakika öncedir.

✓ Uyumadan önce mümkünse ılık bir duş alın. Bu uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.

✓ Burnunuzu temizleyin. Uyku sırasında en çok kaliteyi düşüren şey solunum sistemindeki tıkanmadır. Ilık bir su ile burnunuzu temizleyerek uyuyun.

✓ Uyku kalitesini arttırmak için yattığınız oda karanlık ve sessiz olmalıdır. Bunun için yatak odanızdaki duvar saatini bile sessiz bir duvar saati ile değiştirmeniz gerekebilir.

✓ Yattığınız odanın sıcaklığı da uyku kalitesi için önemlidir. Yatak odanız 25-30 derece arasında olmalıdır. Bu uyku boyunca rahat uyumanızı sağlar.

✓ Kaliteli uyku kaç saat olmalıdır? sorusunun ise kesin bir cevabı yoktur. Uzmanlar 7-8 saat uykunun yetişkin insanlar için yeterli olduğunu söylese de yaş ilerledikçe bu sürenin kısalması gerektiği biliniyor.

Uyku kalitesini arttırma yollarının ikinci yazısı olan Derin bir uyku ile daha iyi yaşayın isimli yazımızı da okumanızı öneririm. Kaliteli uyku nasıl sağlanır? Uykuyu almak için ne yapmalıdır? gibi sorulara cevap vermeye çalıştım. Umarım, faydalı olmuştur. Aklınıza takılan şeyleri yorum yazarak sorabilirsiniz.

Muhammet ŞAFAK

2006 yılından beri blog yazıyor ve web uygulamaları kodluyorum. Yaşam, bakım ve stil konusunda sık sık hemcinslerimin sorularına muhatap olduğumu fark edince erkekse.com'u kurdum. Buradan hemcinslerime kaliteli yaşamanın yollarını öğretmeye çalışıyorum. :)

Yorum Yap

Yorum yapmak için tıklayın...

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ücretsiz abone olun!

Size kaliteli yaşamanın yollarını ve yeni yazılarımızı haftalık veya aylık olarak gönderelim!

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!

Daha İyi Bir Erkek Olmak İçin
Ücretsiz Abone Olun!

erkekse.com ile daha iyi bir erkek olmanın zamanı gelmedi mi?

Teşekkür Ederiz!

Üzgünüz bir hata oluştu!